Röntgenläkare på plats igen
En röntgenläkare finns på plats igen efter kontorstid på Piteå älvdals sjukhus - i alla fall varannan vecka. Något som välkomnas av både ansvariga och anställda.- Det blir mindre väntan för patienterna, säger Cia Sjödin, röntgensjuksköterska och sektionsledare för magnetkameran.
Cia Sjödin, röntgensjuksköterska och sektionsledare för magnetkameran på röntgenavdelningen i Piteå ser positivt på att få ha en läkare på plats efter kontorstid. "Det gynnar patienterna".
Foto: Erik Westergren
Men sedan första januari är det ändring på den saken. I dag finns en röntgenläkare på plats varannan vecka på den Radiologiska avdelningen i Piteå.
Efter klockan 23.00 på vardagar och 17.00 på helgerna handlar det om en beredskap för sjuksköterskor och undersköterskor som rings in om de behövs. Läkare har jour efter ordinarie arbetstid.
- Vi har anställt en ny underläkare och har i dag två ordinarie läkare, vilket ger mer kontinuitet och möjlighet att göra den här förändringen, säger Birgitta Larsson-Hamrén, verksamhetsansvarig.
Röntgensjuksköterskan Cia Sjödin ser många fördelar med en röntgenläkare på plats i Piteå, i jämförelse med att kontakta läkare per telefon i Sunderbyn.
- Jag tycker att samarbetet med Sunderbyn har fungerat bra och dom gör så gott dom kan. Men läkarna där har mycket att göra och prioriterar naturligtvis "sina" patienter först vilket kan leda till att "våra" bilder kan dröja.
Hon menar att det ibland har blivit "lång väntan på britsen" för patienter eftersom läkaren inte funnits på plats.
- Om vi exempelvis ska rönta en patients ländrygg så får vi bara först ta frontalbilder, sedan skicka dem och vänta på svar att det är okej att vända på patienten och fotografera från sidan. Med en läkare på plats kan han eller hon direkt bedöma en sådan sak och en undersökning behöver inte ta lika lång tid.
Läkare måste sökas
Även när det gäller insprutning av kontrastmedel (ett ämne som tillförs en kropp som ska röntgenundersökas för att någon särskild del av kroppen eller något särskilt organ ska framträda tydligare) så måste en läkare finnas på plats. Även då har det uppstått väntetid eftersom en läkare (som finns någonstans på sjukhuset) har fått sökas.
Birgitta Larsson-Hamrén menar att det nya sättet att jobba ska utvärderas löpande. Jouren ska alterneras med Kalix sjukhus och varannan vecka är det läkare där som ska bedöma röntgenbilderna.
- Vi provar att använda våra resurser på ett annat sätt Kalix sjukhus har en likvärdig avdelning som vår och förhoppningsvis är det inte samma tryck där.
Länets näst största
Den radiologiska avdelningen vid Piteå älvdals sjukhus är Norrbottens näst största röntgenavdelning och utför drygt 30 000 undersökningar varje år. Det handlar om konventionella röntgenundersökningar, ultraljud, datortomografi och magnetkameraundersökning. År 2006 digitaliserades också hela avdelningen.
Under hösten 2008 har även en ny datortomograf installerats som erbjuder röntgenpatienterna en betydligt snabbare och bättre undersökning än tidigare, även bilderna blir skarpare med bättre upplösning.
Vid årsskiftet 2008/2009 ändrades benämningen Radiologi i Norrbotten till Bild- och funktionsmedicin i Norrbotten som är en länsklinik som bedriver verksamhet på samtliga fem sjukhus i länet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!