Rivningen sker enligt regelverket

Rigorösa bestämmelser omgärdar rivningen av det asbestklädda, gamla polishuset i Piteå. Arbetsmiljöverket har gjort en oanmäld inspektion vid objektet och konstaterar att rivningsarbetet sker enligt regelverket.

Nedmonteringen av asbestplattorna på gamla polishusets fasad är i full gång. Ett mödosamt arbete omgärdat av ett stort regelverk. Bland annat ska varje skruv och spik som tas bort, dammsugas. Plattorna ska tas ner så hela som möjligt.

Nedmonteringen av asbestplattorna på gamla polishusets fasad är i full gång. Ett mödosamt arbete omgärdat av ett stort regelverk. Bland annat ska varje skruv och spik som tas bort, dammsugas. Plattorna ska tas ner så hela som möjligt.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2012-11-06 03:42

PT har i en rad artiklar berättat om arbetet att förvandla det gamla polishuset till en hyresfastighet med lägenhetsboenden.

Men innan detta arbete kan skjuta fart på allvar, ska nuvarande fasad, bestående av asbestplattor, avlägsnas. Ett arbete som är omgärdat av särskilda föreskrifter.

På måndagen genomförde Arbetsmiljöverket en oanmäld inspektion vid fastigheten. Representanten, arbetsmiljöinspektör Madeleine Hedin konstaterar att arbetet med att avlägsna asbestfasaden sker helt enligt regelverket.

- Jag har inget att erinra om på vilket sätt arbetet sker, säger hon.

Däremot har hon några påpekanden som hon kommer att skriva ner i den kommande inspektionsrapporten.

- Inga allvarliga saker och de är få, knappt en handfull, säger Madeleine Hedin.

Allvar
Från Arbetsmiljöverkets sida tas den här typen av saneringsjobb på största allvar.

- I år har vi dessutom lagt extra stort fokus på den här typen av projekt, berättar arbetsmiljöinspektören.

Runt årsskiftet räknar fastighetsägaren Rawi kunna sätta igång med själva byggnadsarbetet som förvandlar det gamla polishuset att växa ut till sammantaget fyra huskroppar med som högst fem plus en indragen våning.

FAKTA Asbest

För att få arbeta med asbest behövs tillstånd från Arbetsmiljöverket.

Den som leder eller utför arbete med asbest eller asbesthaltigt material ska genomgå utbildning om bland annat asbestens egenskaper, hälsoeffekter, förekomst, skyddsåtgärder, avfallshanterings- och saneringsåtgärder.

Arbetsgivare ska se till att arbetstagare som ska arbeta med asbest genomgått utbildningen på området.

Den som river asbest eller asbesthaltigt material utan tillstånd från Arbetsmiljöverket riskerar sanktionsavgift på 50 000 kronor.

Vid arbete med asbestmaterial kan ett damm bestående av nål- eller trådformiga asbestfibrer uppstå.

Inandning av asbestfibrer kan medföra sjukliga förändringar, främst i andningsorganen.

Allvarliga sjukdomar som sätts i samband med asbest drabbas först efter 20-40 år.

Enligt socialstyrelsens cancerregister avlider fortfarande cirkaa 100 personer per år i mesotheliom, en sällsynt men elakartad form av cancer orsakad av asbestexponering.

Lungcancer, asbestos och pleuraplack är ytterligare sjukdomar som orsakas av inandning av asbestfibrer.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om