Rekordmånga tjejer vill bli polis

Ovanligt många norrbottningar har sökt till polisutbildningen och rekordmånga av dem är kvinnor. Två av dem som sökt och som hoppas på en framtid som polis - och gärna då i Piteå - är 21-åringarna Märta Lundmark och Sofie Lundmark.

Frågorna är många, när blivande poliserna Sofie Lundmark och Märta Lundmark, får träffa en som redan är det. Om nåt år, kanske de är kollegor till Ruben Grönlund.

Frågorna är många, när blivande poliserna Sofie Lundmark och Märta Lundmark, får träffa en som redan är det. Om nåt år, kanske de är kollegor till Ruben Grönlund.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2012-05-08 06:00

Inför den här sökomgången gjordes antagningskraven och urvalskriterierna om, allt i syfte att ge fler möjlighet att söka till polisutbildningen. Bland annat har kravet på att man ska ha skrivit högskoleprovet tagits bort och åldersgränsen har sänkts till 18 år, fystesterna är numera lika för män och kvinnor och lämplighetsbedömningen via samtal på en polismyndighet har tagits bort.

Och förändringarna verkar ha gett det önskade resultatet; så många som 7 703 personer har sökt till utbildningen den här gången - 190 av dem från Norrbotten, vilket är den högsta siffran på flera år - och 2 000 kommer att kallas till tester.

Fyra av tio
Man kan inte säga att de nya reglerna gjort det lättare för kvinnor att komma in, tvärtom har exempelvis fystest-reglerna gjort det enklare för män, inte kvinnor. Ändå är det ovanligt många tjejer/kvinnor som sökt.

I landet som helhet är 36,1 procent av de sökande kvinnor och i Norrbotten är siffran ännu högre, här är fyra av tio sökande kvinnor.

Sofie Lundmark och Märta Lundmark, båda 21 år och från Piteå, har sökt till polisutbildningen - Märta för första gången, Sofie gör ett nytt försök. Båda har siktet inställt på att jobba som polis och gärna då i Piteå, men de vet också att det är ovanligt att man kommer in direkt som ung sökande.

- Jag tror de brukar säga att i snitt kommer man in tredje gången man söker, så jag är beredd på att inte gå vidare. Det är bara att söka igen, jag har bestämt mig; jag ska bli polis - det är bara en tidsfråga, säger Märta Lundmark.

"Bara att söka igen"
Sofie Lundmark, som alltså sökt förut utan att bli antagen, har en liknande inställning. Kommer hon inte in den här gången heller, ja då är det bara att söka igen till hösten. Under tiden fortsätter hon att plugga mediekunskap och kommunikation vid universitetet i Umeå.

- Fast ibland är det synd att det tar sån tid innan man blir antagen. Jag känner en kille som hunnit plugga till läkare medan han väntade, han var precis klar då han kom in på polisutbildningen... inte riktigt läge att byta inriktning då, när man precis pluggat klart, säger hon.

Vad är det då som lockar med polisyrket?
Ja, både Märta och Sofie ser det som ett flexibelt och intressant arbete, där ingen dag är den andra lik, särskilt inte i Norrbotten.

- I storstäderna är det nog lätt att bli "specialiserad", trafikpolis i Västerort till exempel, men här i Norrbotten och Piteå får man pröva på det mesta, ena dagen trafikövervakning, nästa något helt annat ...

- Och att vara kvinna och polis är nog en fördel många gånger, funderar Märta, när det gäller våld i hemmet tror jag det kan vara en fördel om poliserna som kommer är man och kvinna till exempel. Jag tror det är lättare för en kvinna att prata med en annan kvinna, särskilt i en sådan situation.

Gick hela vägen
En annan Pitetjej med siktet inställt på polisarbete i just Piteå, är 26-åriga Camilla Nyberg som snart klarat av första terminen på utbildningen.

Hon gick "hela vägen" redan som 21-åring men gallrades ut i absolut sista omgången med motiveringen att hon behövde mer arbetslivserfarenhet. Sen har hon haft otur, bland annat kommit in men tvingats tacka nej då hon precis brutit benet i en motocross-tävling, och varit nära att ge upp innan hon blev antagen i höstomgången.

- Men nu känns det jättebra, jag trivs verkligen och har hamnat helt rätt. Det är verkligen polis jag ska bli, konstaterar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om