Preliminära data från svenska älvar visar på en klar ökning.
Den förklaras med att de ovanligt kalla vintrarna 2010 och 2011 fördröjde del av det äldre laxbeståndets återvandring, samtidigt som den ovanligt varma vintern 2012 tidigarelade del av det yngre laxbeståndets återvandring till årets säsong.
Samma nivå
För Torneälven och Vindelälven noterades de högsta antalen laxar sedan man började räkna lax år 2009, respektive år 1974.
I Byske-, Kalix- och Piteälven var uppvandringen i nivå med tidigare starka år, exempelvis 2008 och 2009, medan det i Åbyälven var ett medelår.
Positiv utveckling
- 2012 har varit ett bra år för laxen, nu fortsätter arbetet med att stärka de vilda laxbestånden, bland annat så stoppas drivlinefisket i Östersjön från och med årsskiftet, säger Fredrik Nordwall, chef för Havs- och vattenmyndighetens enhet för biologisk mångfald och fiske.
Laxbestånden har sedan 1990-talet visat en positiv utveckling för många älvar. Sedan 1990-talet har yngeldödligheten i laxsjukdomen M74 gått ner kraftigt men samtidigt har överlevnaden i havet för unga laxar minskat från 30 procent till 10 procent.
Under den senaste tioårsperioden har kvoterna för laxfisket i havet successivt reducerats, men de har hittills varit högre än vad Internationella Havsforskningsrådet, ICES, biologiska rådgivning rekommenderat.
Uteblev
En minskat fisketryck på blandbestånd av lax i södra Östersjön förväntades efter att drivgarnsfisket blev förbjudet från 2008 men effekten uteblev eftersom krokfisket istället ökade.
Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att från den 1 januari 2013 förbjuda krokfisket för svenska yrkesfiskare.
- Syftet med förbudet är att minska fisket på blandade bestånd genom att flytta fisket till kusten där större möjlighet finns att rikta fisket mot odlad lax och vilda laxbestånd med god status, säger Fredrik Nordwall.