För att vara behörig till gymnasiet krävs ett godkänt betyg i kärnämnena engelska, svenska och matematik. I Piteå kommun talar statistiken sitt tydliga språk när ett genomsnitt på 95,8 procent av grundskolornas avgångselever är gymnasiebehöriga.
Tydlig positiv utveckling
För Solanderskolan har den positiva utvecklingen varit tydligast. Under läsåret 2009/2010 gick 80,6 procent av avgångseleverna ut med fullständiga betyg. För läsåret 2010/2011 är siffran 95 procent - en ökning med 15 procentenheter.
- Det är flera parametrar som bidragit till vändningen. Vi har jobbat mycket med lärarens roll i klassrummet. Våra lärare har fokuserat på täta relationer till elever för att kunna stötta och hjälpa där det behövs, säger Peter Dawidson, en av Solanderskolans rektorer.
Höja kunskapsnivån
Ökningen av antalet behöriga avgångselever är en del av de positiva resultat som hoppas att visionsarbetet Öjebyn 2015 ska leda till. Projektet är en satsning som bland annat inkluderat värdegrundarbeten, en föräldramötesguide och nya rutiner för utvecklingssamtalen. Satsningarna börjar redan på förskolan och genomsyrar skolgången hela vägen fram till nionde klass.
- Det är ett projekt som vi startade förra våren för att höja kunskapsnivån i Öjebyn. Vi vill ge eleverna maximal utdelning av utbildningen som skolan erbjuder, berättar Peter Dawidson.
Hundra procent godkändes
På Pitholmskolan godkändes alla avgångselever i kärnämnena, med undantag för en utlandsfödd flicka som påbörjade utbildningen senare än övriga elever som ingår i statistiken.
Else Granberg är specialpedagog på Pitholmsskolan. Hon berättar att eleverna bland annat erbjuds frivillig läxhjälp och mattestuga för att uppnå målen för gymnasiebehörighet.
- Vi försöker få till en smidig övergång för eleverna som kommer från årskurs fem och börjar senarestadiet hos oss. Extra resurser har lagts på elever med dyslexi och koncentrationssvårigheter, förklarar hon.
Kan det vara så att lärarna är omotiverat generösa med betygen?
- Nej, det finns en stor samstämmighet mellan elevernas betyg och hur de presterar på de nationella proven. Även när våra elever börjar gymnasiet har vi blivit underrättade om att deras slutbetyg varit relevanta för deras kunskapsnivå.