Det är tufft att jobba inom byggbranschen - åtminstone i södra Sverige. Elva procent är arbetslösa och enligt fackförbundet Byggnads finns det inga tecken på någon avmattning.
Facket befarar att arbetslösheten ska nå samma nivåer som under lågkonjunkturen 2008-2009. Man kräver politiska initiativ för att få ner arbetslösheten och få en a-kassa som ger en rimlig ersättning.
Ljust i Piteå
I Norrbotten och Piteå är dock läget betydligt ljusare. Här finns det inga tecken på lågkonjunktur inom byggbranschen.
- I länet är 4,9 procent av medlemmarna i Byggnads a-kassa arbetslösa. Visst är arbetslösheten högre i dag än vad den var i oktober-november, men det är långt ifrån någon kris, säger Magnus Nyström, ombudsman Byggnads i Piteå.
Trots att i princip inga byggen pågår i Piteå är arbetslösheten väldigt låg här. Bara 29 av Byggnads omkring 1 200 medlemmar är inskrivna på arbetsförmedlingen.
- Det är väldigt lite, Luleå och Malmfälten räddar oss. På 80- och 90-talet var Norrbotten värst drabbat när det var lågkonjunktur, men i dag är det tvärt om. Det kanske är kris i södra Sverige, men här i norr går det uppåt - mycket på grund av alla gruvprojekt, säger Nyström.
Politiska initiativ
Byggnads centralt efterlyser alltså politiska initiativ för att få bukt på problemen inom branschen.
- Det är oerhört allvarligt att arbetslösheten nu ökar så snabbt och att vi inte ser någon ljusning i konjunkturprognoserna. Vi riskera att förlora en hel generation av unga människor som inte får jobb i byggsektorn eller en lärlingsplats. Jag efterlyser tydliga politiska initiativ för att få ner arbetslösheten och ge våra ungdomar framtidstro. Jobbpakten hade varit ett bra verktyg för att få fler i jobb och det är förvånande att arbetsgivarna inte tog den chansen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.