Rådens kamp om var flaggstången ska stå

Inom kort kommer förslaget om att kraftigt minska antalet länsstyrelser i landet. I norr har en hård strid blossat upp mellan Luleå och Umeå där kommunalråden Karl Petersen och Lennart Holmlund munhuggs om vilken av orterna som bör förbli residensstad.

Kommunalrådet i Umeå, Lennart Holmlund, fnyser lätt åt kollega Petersens argument för en placering i Luleå. Han riktar samtidigt en känga mot länsstyrelsen i norr som han anser är på tok för ineffektiv. (Arkivbild)

Kommunalrådet i Umeå, Lennart Holmlund, fnyser lätt åt kollega Petersens argument för en placering i Luleå. Han riktar samtidigt en känga mot länsstyrelsen i norr som han anser är på tok för ineffektiv. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ 2012-12-08 06:00

Debatten om storregioner är lagd åt sidan.

Istället har en ny tagit fart. En som handlar om att minska antalet länsstyrelser i landet, från dagens 21 till tio.

Den statlige utredaren ska lägga fram sitt betänkande den 17 december och i detta skulle det nordliga scenariot bli att en av orterna - Luleå eller Umeå förblir residensstad.

Självklarhet
Lobbyverksamheten är i full gång både på norrbottniskt och västerbottniskt håll. Faktum är att tonläget på senare tid skruvats upp en bra bit.

- Om det här blir verklighet så ska flaggstångens självklart stå i Luleå, säger stadens kommunalråd Karl Petersen.

För honom är det en självklarhet.

- Absolut. Det finns flera tunga argument, hävdar han.

Bland annat pekar Karl Petersen på den geografiska aspekten, där han anser att Luleå ligger mitt i norra Norrland.

Bara att titta på kartan
- Det är bara titta på kartan. Allt annat är utkant, säger han lite provocerande.

- Nej, men det är inte bara jag som anser det. När lokaliseringen av en ny Migrationsdomstol skulle utses valdes Luleå med just det som ett tungt vägande argument, säger Petersen.

Han lyfter fram avstånden i norr.

- Mellan Kiruna och Umeå är det 60 mil - enkel väg. Det här framhölls också i justitieminister Beatrice Asks motivering varför Migrationsdomstolen lokaliserades hit till Luleå, säger han.

Men att Luleå skulle vara den självklara orten var flaggan på ett nordligt residens ska hissas, håller inte partikollegan, Umeås starke kommunalråd Lennart Holmlund, S, med om.

Lillebrorkomplex
- Ingen tvekan om att det ska vara Umeå, kontrar Holmlund i en intervju i tidningen Dagens Samhälle.

Han tar tämligen lätt på Karl Petersens geografiska argument och avfärdar den med en lätt fnysning. Istället uppfattar han det mer som ett lillebrorkomplex och riktar samtidigt en rejäl känga norrut.

- Sverige har inte råd med så ineffektiva organ som länsstyrelsen i Norrbotten, säger Lennart Holmlund och pekar i första hand på handläggningstiden för bygglovsärenden.

Felriktad
Men han är tydligare än så.

- Man kan inte låta alla småpåvar leka, säger han.

Karl Petersen anser att den kritiken är felriktad.

- Jag ställer inte kategoriskt upp på den bilden. Visst har det funnits vissa processer som varit långa, men ser man till helheten så fungerar länsstyrelsen i norr mycket bra, säger han.

Petersen återfaller till den geografiska vinkeln.

- Sverige är ett avlångt land. Och om nu det här med en länsstyrelse och residensstad blir verklighet, ser jag det naturliga i att Malmö är residensstad i söder och Luleå i norr.

FAKTA Utredningen om antalet länsstyrelser

Länsstyrelserna är statens förlängda arm sedan 1634.

I dag finns 21 länsstyrelser i landet. En statlig utredning pågår med syfte att banta antalet till tio.

En av anledningarna till utredningen är att dagens länsstyrelser inte anses klara kompetensen, ineffektiviteten anses för stor.

En minskning av antalet länsstyrelser innebär inte heller att länsstyrelserna helt försvinner från en ort. Kontor kan bli kvar.

Sveriges kommuner och landsting, SKL backar upp förslaget om en bantning, men har inga synpunkter om vilka som kan bli kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om