Räddningstjänsten vill hjälpa till vid sjukdomsfall

Räddningstjänsten i Piteå vill rädda liv. Det handlar om att kunna göra hjärt- lungräddning vid hjärtstopp eller andra livsavgörande sjukvårdsinsatser i väntan på att ambulansen ska komma. Än så länge har landstinget sagt nej, men i dag väntas nytt beslut i frågan.

Men en liten smidig hjärtstartare och hjärt/lungräddning kan även räddningstjänstens personal rädda liv.

Men en liten smidig hjärtstartare och hjärt/lungräddning kan även räddningstjänstens personal rädda liv.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2013-01-28 06:00

I dag finns satsningen "I väntan på ambulans, IVPA" på 13 glesbygdsorter runt om i länet (på orter där det är mer än 30 minuter till närmaste ambulansstation).

Det handlar om att räddningstjänsten inte bara åker ut på larm om bränder och olyckor, utan också på rena sjukdomsfall där personalen gör sjukvårdande insatser i väntan på att ambulansen ska komma.

I PT:s spridningsområde finns IVPA i Långträsk/Markbygden och Vidsel. Under 2012 åkte räddningstjänsten i Vidsel ut på tolv rena sjukdomslarm - i Långträsk handlade det om fyra-fem.

Torbjörn Johansson, Räddningschef i Piteå och Älvsbyn, menar att verksamheten fungerar bra och vill liksom sina kollegor i länet utöka IVPA till alla länets kommuner.

- Från räddningstjänstens sida har vi kämpat länge för det här, dels är det en trygghet för kommuninvånarna, dels kan det göra skillnad på liv och död. Ju fortare man får hjälp desto större är chansen att man klarar sig, säger Torbjörn Johansson.

Han menar att det man vill är att få till stånd en träff med landstinget för att gå igenom den utvärdering av IVPA som landstinget gjort och komma med synpunkter.

En utredning som ska presenteras i dag (se artikeln nedan).

- Vi vill utöka det här, säger Johansson och menar att i tätorten Piteå handlar det mest om att kunna hjälpa till vid hjärtstopp eller andra livshotande sjukdomar som inträffar.

Det finns visserligen en ambulans stationerad vid Piteå älvdals sjukhus, men den kan vara ute på vift och då skulle istället räddningstjänstens personal kunna göra en insats.

Helt gratis
Räddningstjänsten i Piteå driver också ett eget projekt som handlar om att kunna hjälpa till vid just hjärtstopp som människor drabbas av i offentliga miljöer.

När det gäller IVPA fakturerar räddningstjänsterna landstinget 1 200 kronor per utryckning, men i det här fallet är Räddningstjänsten beredd att hjälpa till utan ersättning.

- Vi ställer gärna upp och gör det här gratis, tillhandahåller material, bilar och hjärtstartare - utbildning har vi redan, säger Lars Andersson, ställföreträdande insatsledare.

Tiden avgörande
I somras presenterade han projektet för tjänstemän på landstinget och i höstas kom ett godkännande från deras sida, även här har man dock velat avvakta utredningen kring IVPA.

När en person drabbas av hjärtstopp är just tiden livsavgörande, hos räddningstjänsten i Piteå finns brandmännen på plats dygnet runt, året om.

- I centrala Piteå når vi mellan 10 000 och 12 000 invånare på bara fem, tio minuter, säger Lars Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om