Bli varm i höst- sy en bovetekudde!
Det blir allt kyligare om kvällarna och vad finns det då någonting bättre än en alldeles egen bovetekudde? Den lindrar allt ifrån stela axlar till menssvullna magar. Så här gör du!
1. Välj ett tyg med fint mönster, antingen från textilaffären eller en tygstuv du har hemma. Syntetiska material gillar inte mikrovärme så bomull eller linne är att föredra.
2. Klipp ut en bit så stor som du vill att din kudde ska vara plus sömsmån på en centimeter (förslag på kuddens storlek är 34x43 centimeter). Sicksacka runt alla kanter, tvätta och stryk.
3. Vik tygets långsidor mot varandra och nåla. Se till att ha rätsidan inåt eftersom du senare kommer vända påsen ut och in.
6. Sy raksöm runt alla kanter med en centimeters sömsmån. Fäst ordentligt och lämna cirka tre centimeters öppning på ena kortsidan.
7. Vänd påsen ut och in genom att dra tyget genom öppningen. Nu är rätsidan på tyget utåt. Peta ut hörnen med hjälp av en penna. Är hörnen alltför runda kan du vända påsen ut och in, klippa bort onödigt tyg och sedan vända tillbaka.
8. Fyll påsen till cirka en tredjedel med helt Bovete och sy noggrant igen öppningen för hand.
Nu har du din alldeles egna Bovetekudde, klar att värma i mikron eller ge bort i present till en frusen vän! Vill du piffa upp påsen lite extra kan man efter steg två dekorera med olika band, broderier och knappar (dock inget i metall).
OBS! Värm försiktigt! Vid överhettning finns risk för brandfara.
Världens bästa massageolja
Gör en vän eller partner glad genom att ge bort massage i present! Väldigt uppskattat och dessutom väldigt billigt när den här oljan endast innehåller naturliga ingredienser.
Recept
Olivolja ca 1 dl
Tallskott
Granskott
1. Lägg skotten från barrträden i oljan
2. Låt stå och dra (det räcker med några timmar men låt stå i några dagar för starkare effekt)
3. Värm oljan genom att gnugga den rejält mellan händerna innan den masseras in.
Kladdvarning! Det rekommenderas att överflödig olja torkas av när massagetiden är slut.
Pssst! Av plåtburkar kan man göra massor. Här till (höger) om massageoljan visas en kruka till basilikan men du kan exempelvis också göra ett pennställ. Ta bara bort pappret runtom, diska ur och tryck in de vassa kanterna mot burken med hjälp av en tång. Lätt som en plätt!
Anteckningsblocks-makeover
Har du ett anteckningsblock från skolterminen som fortfarande är fyllt med papper men med en framsida som har sett sina bättre dagar? Ta en fin bild eller gör ett kollage av flera, limma fast med papperslim på blockets framsida och klistra sedan över genomskinlig bokplast. Voilá! Du har dig nu ett nytt skrivblock custom made precis efter dig utan att behöva se månadspengen försvinna runt hörnet.
Piffig skolåda
Snyggaste lådan gör du genom att kleta på ett tunt lager av decoupagelack på valfri låda för att sedan klä in den i valfritt papper. Serietidningar, servetter och presentpapper fungerar utmärkt. Avsluta med ett lager lack ovanpå pappret så blir lådan mer slitstark. Perfekta lådor och askar till förvaring och presenter.
Söt urklippssamlare
Skapa en praktisk förvaring till dina små tidningsurklipp och diverse bilder. Ta en gammal bok och börja vika sidorna antingen så att de bildar en trekant eller bara genom att vika in den på hälften mot mitten. Riv bort blad för att boken inte ska bli för tjock och samla sedan alla dina urklipp mellan sidorna. Förslut boken med ett fint band.
Hannas top-fem-lista!
- Investera i en bra pappersskärare! Saxar i all ära men ofta flyger svordomarna när bilder och utklipp blir sneda på grund av ostadig hand. Med en pappersskärare sparar du både tid och gråa hår.
- Börja bunkra upp ett lager! Samla på dig olika fina papper, tidningsutklipp, bilder från Internet och diverse dekorativa saker för att använda vid senare tillfällen. Lokala pysselbutiken RIMA och http://creativeclub.se/ är ett bra alternativ för att börja hitta material att arbeta med.
- Organisera mera! Det är lätt att pyssel blir till stök som blir till kaos. Håll ordning på dina papper och paljetter, limstift och målarfärger så kan kreativiteten flöda utan att rummet efteråt ser ut som ett slagfält. Har du plats så rekommenderas ett enskilt pysselbord där du alltid kan ha exempelvis symaskinen framme.
- Starta en syjunta! Istället för filmkväll, samla gänget och pyssla. Ta tillfället i akt och sy den där knappen du så länge skjutit upp eller varför inte lära dig hur man stickar? Måla, spela musik eller bara häng. Syjunta är mest ett samlingsnamn för kreativt umgänge.
Obs! Fika är obligatoriskt.
- Sänk kraven! Det blir nästan aldrig exakt som man hade tänkt sig. Byt bort ordet "sämre" till "annorlunda" när du pysslar. Var lite galen, prova på konstiga idéer som dyker upp och våga göra fel. Som man säger "friskt vågat, hälften vunnet!"
Lycka till!