I en rad artiklar har Piteå-Tidningen beskrivit barnfattigdomen, utbredning och konsekvenser.
På tisdagskvällen arrangerade de lokala LO-facken tillsammans med S-kvinnorna och ABF en föreläsning i ämnet med Marianne Tollander från Rädda Barnen och Eina Granberg från Majblomman.
Marianne Tollander presenterade Rädda Barnens rapport som hävdar att barnfattigdomen i Sverige ökar.
I rapporten framgår att bara under 2008 levde 220 000 barn i Sverige i fattigdom. Det motsvarar 11,5 procent av alla barn i landet.
I den åttonde rapporten som Rädda Barnen nyligen släppt visar analysen att Sverige inte tar barnkonventionen på allvar. Organisationen anser att det nu krävs ett nationellt grepp om frågan.
Provocerande ord
- Barnfattigdom i sig är ett väldigt provocerande ord, men det behövs för att sätta fokus på ämnet, säger Marianne Tollander.
Hon får medhåll av Eina Granberg som i många år engagerat sig i föreningen Majblomman.
- Vi ska inte jämföra den barnfattigdom vi ser i u-länder med den vi har här i Sverige. Här handlar det om ett utanförskap, säger hon.
Skolan
Skolan är en del av samhället där utanförskapet visar sig.
- Främst då i samband med de avgifter som finns i samband med olika aktiviteter, säger Marianne Tollander.
Eina Granberg anser för sin del att utan politiska värderingar går det inte undgå märka hur klyftorna i samhället växer.
- Majblomman är en opolitisk organisation. jag vill inte gärna lägga politiska värderingar i det här, men det är ingen tvekan om att klyftorna i samhället växt, säger hon.
Bra kan bli bättre
Utan att Piteå som kommun ska slå sig för bröstet, visar ändå Rädda Barnens rapport att situationen här är bäst i länet när det gäller barnfattigdom.
- Piteå ligger faktiskt på fjortonde plats bland landets 290 kommuner. Visst, det är bra, men det kan bli bättre, säger Marianne Tollander.
Föreläsningen i Norrmalmias foajé lockade femtiotalet lyssnare, övervägande delen kvinnor.