Privata sjukgymnaster kritiseras av landstinget

Landstingets revisorer slår ner på privata sjukgymnaster och kräver stickprovskontroller.Revisorerna misstänker att felaktiga ersättningar betalats ut.

När landstingets revisorer granskade sjukgymnaster i länet fann man allvarliga brister i journalhanteringen. Brister som gjort att felaktiga utbetalningar gjorts.

När landstingets revisorer granskade sjukgymnaster i länet fann man allvarliga brister i journalhanteringen. Brister som gjort att felaktiga utbetalningar gjorts.

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

PITEÅ 2013-03-19 06:00

Under flera år har landstinget fått indikationer på att journaldokumentationen hos privata sjukgymnaster är bristfällig. Diskussionen kom upp när revisorerna granskade det fria vårdvalet.

Nu har revisorerna granskat den interna kontrollen av ersättningar till privata sjukgymnaster.

Journalgranskningen av 52 patienter ledde till ställningstagandet att privata sjukgymnaster fått pengar på oriktiga grunder. Tio sjukgymnaster av totalt 60 i länet granskades.

- Den sammantagna bedömningen är den interna kontrollen inte är tillräckligt bra, säger Marita Björkman-Forsman, ordförande för landstingsrevisionen.

Stickprov
Landstinget har internkontroll med riktlinjer och datasystem, men detta räcker inte för att komma åt de felaktiga underlagen.

- Då måste man gå djupare och värdera underlagen till fakturorna.

Revisorerna ser mycket allvarligt på det här.

- Ja det handlar om skattepengar.

Ett förslag till landstingsstyrelsen är att införa stickprovskontroller för att skärpa kontrollen.

- Det visade sig att patientjournalerna som granskats var en effektiv informationskälla. Om sjukgymnasterna lämnar in fel underlag blir det felaktiga utbetalningar. Granskningen har visat att utbetalningarna inte stämmer med reglerna.

Vid genomgång av de 52 journalerna har det i drygt 30 procent av fallen betalats ut ersättning för behandling som kan misstänkas vara felaktig.

Även när det gäller sjukresor påpekar revisorerna brister då det beviljats resor som inte alltid skulle ha beviljats.

Inget uppsåt
Anders Eriksson, verksamhetschef hos Sensia med nio sjukgymnaster i Piteå, känner till revisorernas rapport som nu ska behandlas av landstingsstyrelsen.

- Jag har hört talas om den bristfälliga journaldokumentationen och visst kan det diskuteras hur man ska journalföra.

Ligger det något i kritiken?
- Det kan det säkert göra men jag tycker vi hamnar på diskussionsnivå om sjukgymnasters bedömningar. Om det finns en misstanke om att vi gjort felaktiga underlag med flit så är den inte befogad. Vi har tre ersättningsnivåer -  enkel behandling, normal och specialist. Kanske är det så att revisorerna menar att någon fått efter normalbehandlingstariff medan det ska vara enkel. Vi har inget uppsåt att lura landstinget på pengar.

Anders Eriksson anser att sjukgymnastkåren måste ta till sig av kritiken och föra en dialog med landstinget om hur man ska debitera.

- Det behövs en genomlysning av verksamheten, och vi får ta till oss om vi gjort fel. Förslaget om stickprov har jag inget emot, det är bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om