- Vi har skickat ut alla lärares akter och de har fått godkänna det som står i dem. Om de läst något utöver det som finns registrerat hos oss har de fått komplettera med intyg, till exempel om de läst en fristående kurs eller liknande, säger Erika Wikman, personalkonsulent på Piteå kommun.
Positiv bild
Barn- och utbildningschefen Ingemar Jernelöf kan inte säga exakt hur många som är behöriga respektive obehöriga till en legitimation men menar att utredningen pekar på ett positivt resultat.
- Vi vet att det finns många behöriga lärare i Piteå, vilket är positivt, säger han.
Vad utredningen kommer att visa är enligt kommunen svårt att säga, men Jernelöf tror att den bland annat kommer att belysa det för dem kända problemet att det finns en brist på behöriga lärare inom matte och naturorienterande ämnen, NO, på grundskolenivå.
Funderingar
De frågor och den orolighet som cirkulerar bland Piteås lärare har till viss del nått upp till kommunen och Erika Wikman.
- Det är några som har ringt och funderat över utredningen och vad som händer. Det är mycket fokus i tidningar på det här som väcker frågor, säger hon.
Enligt den nya skollagen får endast legitimerade lärare anställas och stätta betyg. Vad som händer med de lärare som jobbar men är obehöriga kan Erika Wikman inte svara på.
- Det kommer ledningsgruppen att ta ställning till när utredningen är klar, säger hon.
Arbetsutsikt
Både Erika Wikman och Ingemar Jernelöf tycker att utredningen är intressant att jobba med.
- Den ger en bild av hur arbetsmarknaden kommer att se ut längre fram. Det ger information om hur läget ser ut både för oss på kommunen men också för samhället i stort, säger Ingemar Jernelöf.