Videon är inte längre tillgänglig
Socialnämnden och kommunstyrelsen genomförde på tisdagen en temadag om framtidens äldreomsorg i Piteå kommun. Under morgonen och förmiddagen gjorde Peter Roslund och andra ledamöter av kommunstyrelsen samt socialnämnden besök under ordinarie arbetspass vid olika vård- och omsorgsboenden i kommunen.
Roslund (S) och Linda Sandström (V), den senare ledamot av socialnämnden, följde morgonens arbete på två enheter/avdelningar vid Berggården, och där gjorde även PT ett nedslag i samband med politikernas studiebesök.
I och för sig bestämdes det redan för ett år sedan att kommunstyrelsen och socialnämnden skulle genomföra en temadag om framtidens äldreomsorg med bland annat besök på kommunens äldreboenden. Men med anledning av Socialstyrelsens i måndags presenterade förslag till bindande regler för bemanningen på äldreboenden där personer med demenssjukdom bor, så kändes frågan om bemanning i demensomsorgen högaktuell.
Piteå i skamvrån
Och åter hamnade Piteå i skamvrån ("Piteå används i debatten på ett slarvigt sätt", säger Peter Roslund). Bland annat lade Sveriges Television ut en länk till Uppdrag gransknings famösa granskning av Öjagårdens demensboende från september 2010, på sin hemsida.
I Socialstyrelsens nya förslag till vägledning, som tagits fram på uppdrag av regeringen, slås fast att det är kommunernas ansvar att ge varje individ omsorg utifrån deras behov. Det torde i många fall förutsätta att bemanningen förstärks, att det anställs mer personal, vilket givetvis kostar mer pengar än det gör i dag.
Peter Roslund menar att staten i så fall måste skjuta till ytterligare medel; kommunerna klarar inte det här själva i rådande konjunkturläge, konstaterar han under sitt besök på Berggården.
Mer statsbidrag
- Det är alltid nyttigt att komma ut och se vilka behov som finns. I grunden anser jag att vi har en god äldreomsorg i Piteå. Personalen gör ett fantastiskt jobb, men naturligtvis finns det behov av ytterligare
resurser. Men i nuvarande kärva ekonomiska läge är det tyvärr inte möjligt att anställa mer personal, såvida inte staten skjuter till mer statsbidrag ...
Johanna Bergman, undersköterska som jobbat på Berggården sedan 1996, förklarar att man är fem personal på 16 boende. Många av de boende är dementa och alla som bor på vård- och omsorgsboendet behöver hjälp, de klarar inte av att bo hemma med hemtjänst.
Johanna Bergman berättar att det kan vara fullt kaos på morgonen när personalen kommer till jobbet vid 7-tiden.
Ovanligt lugnt
Men just denna dag, då man har politikerbesök, har det varit en ovanligt lugn natt och morgon.
Hon och kollegan Åsa Viklund, som visade Linda Sandström runt på sin avdelning, tycker det är jättebra att politikerna tar sig tid att komma ut i verksamheten och verkligheten.
- Fast egentligen borde de vara här en hel vecka, även under en helg, för att få en helhetsbild av verksamheten, säger Åsa Viklund.