Polisen ska finnas där ungdomarna samlas

Förebyggande arbete bland unga, är ett prioriterat polisarbete. Att finnas där unga finns - och att konsekvent beslagta alkohol från unga - är ett sätt att motverka våld och elände.

PITEÅ 2010-12-09 06:00
När polis och åklagare utreder brott där den misstänkte är under 18 år, ska utredningen ske så snabbt som möjligt. Enligt lagen ska det ta högst sex veckor från att polisen underrättat den unge om brottsmisstanken till dess att han eller hon får besked om det blir ett åtal.
Detta bland annat för att kopplingen mellan brott och straff ska bli tydlig. För att leva upp till detta finns ofta särskilda ungdoms-åklagare, som prioriterar dessa ärenden.
Beslagtar alkohol
Men än viktigare är förstås att göra saker innan det gått snett. Här är polisens arbete ovärderligt. Tillsammans med socialtjänst och liknande görs hembesök hos unga som är i riskzonen, som lagt sig till med ett drogbruk eller "strular" omkring och ägnar sig åt skadegörelse och våld.
Polisen arbetar också aktivt med den så kallade Kronobergsmodellen, som innebär en ökad närvaro där unga samlas, framför allt under riskkvällar som examen och luciafirande, och där man beslagtar all alkohol som påträffas hos unga, häller ut den och ibland tar kontakt med föräldrarna.
Det är ett effektivt sätt att minska andelen elände. Fylleriet och våldsbrotten minskar, skadegörelse och stölder likaså. Nyktra ungdomar gör helt enkelt inte lika mycket dumt som berusade ungdomar.
Förutom arbetet med särskilda insatsgruppen, tidigare ungdomsgruppen, som arbetar riktat mot framför allt droger och områdespoliserna som samarbetar med skola och andra parter, försöker polisen på vissa orter även att ha "kontor" där de unga finns. Det ska vara lätt att få kontakt med polisen, är tanken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om