Polis på besök väcker ovetande föräldrar
Pitepolisen har under ett par års tid arbetat särskilt med ungdomar. Man har "väckt" föräldrar till unga som hamnat i drogmissbruk genom hembesök - innan tonåringarna hamnat riktigt på glid. Nu har en liknande metod gett gott resultat även i Luleå och Boden.
Att finnas där ungdomarna finns, men också att göra hembesök, är effektivt för att motverka riskbeteenden hos unga. Kriminalinspektör Jonas Sköld berättar att polisen nu mer regelbundet ska göra hembesök tillsammans med socialtjänsten.
Foto: Gunnar Westergren
Via både inre och yttre spaning, tips utifrån och även närvaro på internet samlade polisen på sig information om ett stort antal tidigare okända ungdomar som börjat använda narkotika.
Ovetande föräldrar
Mats Ågren, polisinspektör i den särskilda ungdomsgruppen, berättade under en presskonferens i Luleå i går att man ett tag hade så många som över 100 namn att jobba med.
Ett antal hembesök gjordes, där polisen pratade med ungdomar och föräldrar tillsammans. Föräldrar som många gånger var som levande frågetecken inför avslöjandet att deras barn missbrukar narkotika. Ungdomarna har sedan fått hjälp att bryta sitt beroende. 27 unga har delgetts misstanke om narkotikabrott, men det primära syftet var inte att lagföra ungdomarna, utan att hjälpa dem innan de fastnat ordentligt i missbruk och kriminalitet.
Ryktet om polisens hembesök spred sig också så att många unga började berätta om sina problem redan innan det knackade på dörren.
"Hembesök bra"
På liknande sätt har Pitepolisen jobbat under senare år, fast kanske ingripit ännu tidigare.
- Vi har gjort sporadiska hembesök under flera års tid, berättar kriminalinspektör Jonas Sköld.
- När vi fått indikationer på att någon ung person hamnat snett har vi sökt upp föräldrarna och berättat vad vi tror och vad vi fått veta, långt innan de unga är misstänkta för något brott. Det behöver heller inte enbart handla om droger, utan kan lika gärna gälla klotter eller våld. Hembesök är ett bra sätt att motverka riskbeteenden hos unga.
Sedan ungefär ett år tillbaka finns också ett samverkansavtal med kommunen, där man jobbar tillsammans med problem framför allt hos unga.
- Tillsammans med socialtjänsten kommer vi nu att mer organiserat göra hembesök ungefär en gång per månad, berättar Sköld.
Fängelse för langare
I Luleå/Boden är satsningen tillfälligt avslutad, men kommer att fortsätta. "Nystandet" bland unga droganvändare har även gett andra, positiva effekter. Bland annat avslöjades en 57-årig man som sålt merparten av den narkotika som ungdomarna fått tag i.
Mannen greps, åtalades och dömdes till två års fängelse. Flera kilo hasch och annat knark beslagtogs vid razzian.
FAKTA Unga och droger
De vanligaste drogerna bland unga missbrukare är hasch, spice och narkotikaklassade tabletter.
Polisens kartläggning ger resultat. 2008 rapporterades 18 personer yngre än 18 år för narkotikabrott i Luleå/Boden. 2009 var siffran 78 stycken.
I Piteå är motsvarande siffror cirka 20 för 2008 och långt över 30 för 2009. "40 procent av alla rapporterade narkotikabrott rör ungdomar upp till 20 år", säger Fredrik Holmberg i Piteås ungdomsgrupp.
Polisens kartläggning ger resultat. 2008 rapporterades 18 personer yngre än 18 år för narkotikabrott i Luleå/Boden. 2009 var siffran 78 stycken.
I Piteå är motsvarande siffror cirka 20 för 2008 och långt över 30 för 2009. "40 procent av alla rapporterade narkotikabrott rör ungdomar upp till 20 år", säger Fredrik Holmberg i Piteås ungdomsgrupp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!