Traktens pizzabagare har ingen tid att stå och dega på nyårsdagen, om man säger så.
Full kavling råder istället från tidig eftermiddag till långt in på kvällskvisten.
Litervis med beasås ska penslas över hundra och åter hundra oxfilématade pizzor, en av favoriterna, och aptiten är glupande hos en karavan av lätt sömndruckna snabbmatssugna medborgare.
Nyårsdagen är ohotad som landets största pizzadag, enligt branschens egen utredning.
Tionde året
- För mig och min familj är det pizza som gäller nu för tionde året i rad, berättade Tomas, med anonymt efternamn, då han i går försvann med en stor binge kartonger från Blå Ängeln i Piteå.
Föreståndare Mikael Radivojevic nickade gillande.
- Ja, det är en stor dag för oss. Och av allt vi saluför från menyn handlar det nästan uteslutande om pizzor, säger han.
- Det gäller att vara förberedda och vi mobiliserade redan tidigt på dagen genom att öppna alla burkar, tina frysta attiraljer, ladda med grönsaker, förklarade Radivojevic.
Glömda löften
Monira Zaibi är ny ägare till pizzeria Viking i Piteå. Hon har tidigare under åtta år drivit Kifas i Öjebyn och även Milano inne i stan.
- Det är alltid mycket folk på nyårsdagen. Jag har svårt att ge några exakta siffror men besöken är många och telefonen går varm, berättade Monira Zaibi, med en populär halvinbakad Öjebypizza i ena handen, med oxfilé, räkor och kebab, och en nygräddad rykande Calzone i den andra.
På nyårsdagen är alla färska nyårslöften om smalmat, träning och viktminskning lagda på hyllan hos de flesta, om än tillfälligt. Då är det pizzor som gäller för hela slanten.
Även traktens hamburgerestauranger betraktar nyårsdagen som en synnerligen matnyttig försäljningsdag.