Peter Lundkvist har gjort en resa i den statliga sfären, som han själv uttrycker det. En resa uppåt. Han är 46 år och har aldrig jobbat längre än fem år på samma ställe.
- Jag tror att det är bra att man byter jobb, både för mig som människa och för arbetsgivaren. Det är så man utvecklas, säger han.
Men för att ta allt från början. Resan startade på Annelund i Piteå. Sportige Peter sysslade mycket med idrott, främst alpint och fotboll. Eftersom han ville bli ingenjör blev det treårig teknisk på Strömbackaskolan eftersom fjärde året inte fanns i början av 80-talet. Fjärde året gick han på Midskogsskolan i Luleå.
Efter lumpen hade Peter Lundkvist fortfarande inte en tanke på att läsa vidare. Han fick istället jobb på SCA i Piteå. En bra arbetsplats där han såg ut att bli kvar.
- Men efter några år blev det plötsligt möjligt för anställda att bli aktieägare genom det så kallade Förlagslånet. Mina arbetskamrater skämtade: "Du Peter, som har studerat borde ju gå med". Och så blev det. Jag började läsa Finanstidningen och intresset för ekonomi började gro.
Läste vidare
På den vägen är det. Bilen såldes, lägenheten sades upp för flytt och studier i Uppsala. Nationalekonomi och statistik i tre år.
- Professor Peter Englund som var rådgivare på Riksbanken, frågade om jag ville gå en forskarutbildning och varför inte? Tre år till. Sedan fick jag tips av Peter att de omorganiserade på Riksbanken, "sök där". Det gjorde jag och fick jobb.
På ekonomiska avdelningen lärde han sig mycket och omsatte sina teoretiska kunskaper till praktiska, med analyser och inflationsrapporter.
Efter fem år blev det tre år på Riksgälden och sedan två år på finansdepartementet under finansmarknadsminister Gunnar Lund.
Skandia liv blev den första privata anställningen. När den skandalomsusade Urban Bäckström, blev vd för Skandia liv anställde han några personer som han tidigare jobbat med och Peter Lundkvist var en av dem. Det var ett ganska stökigt bolag.
- Jag kom in precis när de höll på att städa upp i företaget, så jag slapp den värsta turbulensen, säger han.
Efter två år var Peter tillbaka i statlig tjänst igen, den här gången på Tredje AP-fonden med ett 50-tal anställda, där han nu arbetar sedan fyra år som seniorstrateg och ansvarig för ägarfrågor.
Ung senior