Pitesonen Peter blev pensionshöjdare

Pitesonen Peter Lundkvist hade inget som helst intresse för ekonomi. Nu, 30 år senare, är han en högt uppsatt tjänsteman vid Tredje AP-fonden som förvaltar lite över 200 miljarder kronor åt svenska staten.

Peter Lundkvist, 46, Pitesonen som började på SCA och nu jobbar på Tredje AP-fonden med insyn i de stora bolagen världen över.

Peter Lundkvist, 46, Pitesonen som började på SCA och nu jobbar på Tredje AP-fonden med insyn i de stora bolagen världen över.

Foto: Håkan Lindgren

PITEÅ 2011-01-07 06:00

Peter Lundkvist har gjort en resa i den statliga sfären, som han själv uttrycker det. En resa uppåt. Han är 46 år och har aldrig jobbat längre än fem år på samma ställe.

- Jag tror att det är bra att man byter jobb, både för mig som människa och för arbetsgivaren. Det är så man utvecklas, säger han.

Men för att ta allt från början. Resan startade på Annelund i Piteå. Sportige Peter sysslade mycket med idrott, främst alpint och fotboll. Eftersom han ville bli ingenjör blev det treårig teknisk på Strömbackaskolan eftersom fjärde året inte fanns i början av 80-talet. Fjärde året gick han på Midskogsskolan i Luleå.

Efter lumpen hade Peter Lundkvist fortfarande inte en tanke på att läsa vidare. Han fick istället jobb på SCA i Piteå. En bra arbetsplats där han såg ut att bli kvar.

- Men efter några år blev det plötsligt möjligt för anställda att bli aktieägare genom det så kallade Förlagslånet. Mina arbetskamrater skämtade: "Du Peter, som har studerat borde ju gå med". Och så blev det. Jag började läsa Finanstidningen och intresset för ekonomi började gro.

Läste vidare
På den vägen är det. Bilen såldes, lägenheten sades upp för flytt och studier i Uppsala. Nationalekonomi och statistik i tre år.

- Professor Peter Englund som var rådgivare på Riksbanken, frågade om jag ville gå en forskarutbildning och varför inte? Tre år till. Sedan fick jag tips av Peter att de omorganiserade på Riksbanken, "sök där". Det gjorde jag och fick jobb.

På ekonomiska avdelningen lärde han sig mycket och omsatte sina teoretiska kunskaper till praktiska, med analyser och inflationsrapporter.

Efter fem år blev det tre år på Riksgälden och sedan två år på finansdepartementet under finansmarknadsminister Gunnar Lund.

Skandia liv blev den första privata anställningen. När den skandalomsusade Urban Bäckström, blev vd för Skandia liv anställde han några personer som han tidigare jobbat med och Peter Lundkvist var en av dem. Det var ett ganska stökigt bolag.

- Jag kom in precis när de höll på att städa upp i företaget, så jag slapp den värsta turbulensen, säger han.

Efter två år var Peter tillbaka i statlig tjänst igen, den här gången på Tredje AP-fonden med ett 50-tal anställda, där han nu arbetar sedan fyra år som seniorstrateg och ansvarig för ägarfrågor.

Och det betyder i klartext?
- Jag köper aktier, fastigheter, obligationer. Går också på bolagsstämmor och är med i valberedningen för en del av de 4 500 bolag som Tredje AP-fonden äger eller deläger världen över. Exempelvis Ericsson, SSAB, SCA, Rönnskärsverken, Boliden.

Ung senior
Seniorstrateg? Du är ju bara 46 år?
- "Senior" betyder inte gammal internationellt sett. Det handlar mer om lång utbildning och lång erfarenhet.

Hur ser du på börsutvecklingen?
- Det ser ganska positivt ut rent konjunkturmässigt. Sverige har starka statsfinanser, vi har haft extremt bra tillväxt 2010. Börsen gick upp med 23 procent, en av de bästa börsutvecklingarna i världen. 2011, kan bli lite sämre. Det är mycket möjligt att räntehöjningarna man gör just nu skapar lite lägre tillväxt. Och USA:s ekonomi, hur ska den lösas? Hur mycket de än stimulerar ekonomin verkar de inte få någon effekt på arbetslösheten, 10 procent är arbetslösa. Det är värre att vara arbetslös där, det finns inga skyddsnät.

Kommer dagens 20-åringar att få någon pension?
- Enda möjligheten man har att klara sig på den statliga pensionen är att sänka sina levnadsvanor. Man måste spara själv, varför inte i aktiefonder? Lyxlåna inte för att åka på semester eller köpa tv. Så fort man börjar tjäna egna pengar, börja genast spara! Många är ointresserade av sin ekonomi, krasst betyder det att man inte är intresserad av hur man vill leva.

Peter Lundkvist

Arbete: Seniorstrateg och ansvarig för ägarfrågor på Tredje AP-fonden.

Ålder: 46.

Familj: Hustrun Ann-Therese och treåriga Allis.

Bor: Östermalm, Stockholm.

Intressen: Familjen, vänner, träning och jakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om