SM Unga Bagare är en tävling för deltagare under 23 år och arrangeras för 22:a året i rad för att skapa intresse för bagaryrket bland yngre samt att visa upp det kreativa hantverket bakom bröd.
- SM Unga Bagare bidrar till att höja kompetensen inom bageribranschen. Under tävling sporras de unga bagarna att utveckla sina kreativa och tekniska talanger och får samtidigt visa upp sitt hantverk för allmänheten, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som är huvudarrangör av SM Unga Bagare.
Varje tävlande bakar, efter egna recept, 4x15 franskbrödsbullar, 4x15 vetebrödsbullar, 4x15 wienerbröd, 3x6 matbröd samt ett dekorbröd eller en tårta. bakverken ställs ut i shoppingcentrumet Nordstan i Göteborg och en jury bedömer kreativitet, smak, färg och form.
En av de 12 tävlande är Patrik Sundin, 21 år, från Piteå som studerar vid Yrkeshögskolan för bagare & konditorer i Kristianstad.
- Det absolut bästa med att bara bagare är att man får utlopp för sin kreativitet. Jag uppskattar hantverket och tycker det är roligt att få använda händerna. Det är också en stor tillfredsställelse när man får se resultatet, säger Patrik Sundin.
Tävlingen avgörs den 28 mars på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg.