Piteborna tycker till om vindbruksplan

Piteborna ska få lufta sina åsikter om den nya vindbruksplanen. I dag, måndag, hålls det första samrådet på Blåsmarks skola.- Det är ett tillfälle för alla att tycka till, så jag hoppas att många tar den chansen, säger Majvor Sjölund (C).

PITEÅ 2012-08-20 06:00

Vid en pressträff häromdagen presenterade kommunalrådet Helena Stenberg (S), Majvor Sjölund (C), ledamot i kommunstyrelsen, och miljöutredare och ställföreträdande miljö- och byggchefen Anna-Karin Lundberg den nya vindbruksplanen som utkom den första juni. Den visar på kommunens förslag hur de vill utveckla och anpassa vindkraften efter ortens behov och förutsättningar.

Ge riktlinjer
Under sommaren har kommunen redan jobbat med att få ut vindbruksplanen så att Piteborna ska få ta del av den. Materialet finns att begrunda på bland annat bibliotek och i butiker i Piteå. Genom de tio kommande samrådsmöten som är öppna för allmänheten kommer bland annat politiker, tjänstemän, en miljöingenjör och stadsarkitekt att finnas på plats.

- Samråd är viktigt för att få Pitebornas synpunkter på den här vindbruksplanen, säger Helena Stenberg, som menar att vindbruket redan är stort i Piteå men planen är att det ska bli ännu större.

Vindbruksplanen ska ge riktlinjer för vilka områden som är lämpliga för etableringar.

- Den pekar ut områden för storskalig vindkraft. Vi ser att det går mot allt större verk. På de ansökningar som är aktuella nu är totalhöjden över 200 meter på vindkraftverken och vi har inget sådant byggt i Piteå i dag, säger Anna-Karin Lundberg.

Positiv syn
Till grund för planen ligger bland annat en landskapsanalys samt en geografisk analys. Den tar upp var det ligger ett intresse för att bygga vindkraft, samt vilket motstånd som finns.

- Det man tittar på är påverkan av buller på människan samt djurlivet. Vi har tagit hänsyn till höga naturvärden, friluftsintressen, bebyggelse och områden med låg visuell tålighet, säger Anna-Karin Lundberg.

Positiv syn
I dag finns 28 vindkraftvek uppförda i Piteå. I Haraholmen, på Bondön och i Dragaliden. Tanken med samråden är att folk ska få tycka till och att planen kan komma att ändras därefter. Ett visat intresse har redan framgått.

- Många har en positiv syn på vindbruket. Sedan finns det naturligtvis farhågor, oro och en del kritik. Men folk är nyfikna, säger Helena Stenberg.

- Generellt har vindkraften ett stort stöd i norra delen av Sverige. Över 80 procent tycker att det ska byggas mer vindkraft, säger Majvor Sjölund, och syftar på en undersökning.

När sista samrådet har varit den 12 september sammanställs synpunkterna. Man tittar över dokumenten om de behövs justeras, sedan ställs planen ut och målet är att ett beslut ska kunna fattas under det första halvåret 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om