Det var tisdag i förra veckan som barn- och utbildningsnämnden fattade beslut om stora besparingar i verksamheten. Totalt ska 2,45 miljoner kronor sparas in.
För Musik- och dansskolans del innebär det bland annat att en heltidstjänst och en vikarierande ersättare försvinner - och att 70 musikelever därmed riskerar att förlora sin plats och få ställa sig i kö igen. En kö som i dagsläget innehåller 443 barn och har en väntetid på två år.
- Det är ju inte alls bra. Vi vill att alla barn som vill spela ska få göra det, även ute i byarna, säger rektorn Kicki Enqvist. Och barnen ska inte behöva köa i flera år, mycket hinner hända på de åren, barnen vill ju spela nu.
Sjuder av liv
Hon har ändå förståelse för de sparbeting som nu beslutats. Allt hänger samman med det totalt sett minskande antalet elever.
- Fast musikskolan har faktiskt inte märkt av den minskningen. Vi har lika många barn i kö som för några år sedan - musik är stort i Piteå, och det hoppas jag det får fortsätta att vara!
1 400 elever är inskrivna i den kommunala musik- och dansskolan, där det mesta av undervisningen bedrivs ute i skolorna men också - både på dag- och kvällstid - i den gamla prästgården i centrala stan, som ljuder av toner och sjuder av liv.
- Vi har undervisning på alla instrument utom harpa och munspel. Och allt fler flickor börjar våga välja trummor och elbas, medan det blir fler och fler grabbar som väljer sång. Kul!
Att Piteå av Lärarförbundet utsetts till Norrbottens bästa musik- och kulturskolekommun 2011 kommenterar hon så här;
- Ja, men vi är ju bäst, jag hade bara önskat att vi kunnat bereda plats för alla som vill spela, sjunga och dansa.
Tionde plats i riket
Utmärkelsen, där kommunernas rankning presenterades på onsdagen, innebär att Piteå placerat sig på tionde plats i landet vad gäller hur mycket resurser som satsas på musik och kulturskolan räknat i kronor per invånare i åldern 7-15 år, den medelavgift som tas ut av eleverna och andelen elever i kommunen som deltar.
En tionde plats i landet innebär en första plats i länet. Tvåa kommer Luleå, som ligger på 22:a plats i riket, och trea Gällivare (32 i riket). Arvidsjaur återfinns på sjätte plats (69). Då ska tilläggas att tre av länets kommuner helt saknar musik- och kulturskola; Arjeplog, Älvsbyn och Överkalix.