Antalet snöskotrar fortsätter öka och kräver allt mer av vinterlederna. Piteå snöskoterklubb går i år ut hårt med sina satsningar efter att i våras ha fått beviljat EU-projektpengar på 595 000 kronor. Pengarna ska gå till nya broar, nya vindskydd med grillplatser, bättre ledmarkeringar men även till att närma sig alla skoterägare.
- Vi har jobbat hela hösten med ett stort informationsutskick till alla registrerade skoterägare inom PSSK:s ansvarsområde. Vi vill öka medvetenheten om vår verksamhet och förståelsen bland skoterfolk i Piteå. Och så vill vi försöka värva fler medlemmar, säger Per Söderberg, informationsansvarig.
Låsta till projektplanen
EU-projektet är på två år och dessa pengar är låsta till projektplanen, det vill säga att all övrig verksamhet, exempelvis sladdning av leder, finansieras av medlemsintäkter.
Det finns nu över 9 000 snöskotrar registrerade på de 41 063 invånarna i Piteå kommun. Piteå snöskoterklubb lägger ner cirka 9 000 timmar varje år på att bland annat bygga broar, röja och hålla lederna farbara och allt arbete sker ideellt. Per Söderberg menar att snöskotern har en stor ekonomisk betydelse i vår kommun för markägare, handel, verkstäder, turism och renderar arbetstillfällen.
19 byagrupper är igång varje vinter och hjälps åt att underhålla de 82 milen leder som ska skötas.
Nya grupper
- I år glädjer vi oss åt att Arnemark och Sikfors har bildat nya byagrupper. Då arbetet i dessa byar legat nere under många år har skotertrafiken inte funkat alls, men nu ser vi lösningar på detta tack vare samtal mellan skoterägare, byamän och markägare.
I Arnemark så har skoterintresserade samlats och redan byggt flertalet broar och kryssat upp flera ledsträckor.
I Sikfors har man koncentrerat sig på en sträcka genom byn, för att börja någonstans.
- Vi ser positivt på den här utvecklingen. Nu har vi även börjat förbereda oss för att hålla Skoterriksdag i Piteå 2013. Snofed (snöskoteråkarnas riksförbund) och Nationella snöskoterrådet ska medverka helgen 1-3 februari, då vi även håller skotermässan.