Den övergripande planen har som syfte att visa skötseln av naturskyddade områden och även på ett tydligare sätt prioriterar och värderar vilka områden som är viktigare än andra. Bland annat ur ett besöksperspektiv.
Prioriterar
Lokala undersökningar visar också att promenader, naturvandringar och utflykter ligger högt på listan i vad Piteborna helst använder sin fritid till.
- En viktig fråga för folkhälsan är att kunna ta sig ut i naturen, kommenterar Anna-Karin Lundström, vice ordförande i Miljö- och byggnämnden.
Det finns studier som direkt visar det ekonomiska värdet för friluftslivet. Mittuniversitetet har gjort en undersökning som visar svenskarna lägger nästan 100 miljarder kronor per år på friluftsliv. Det handlar om allt från prylar till utrustning, boende, guidning med mera. Studien visar att svenskarnas friluftskonsumtion motsvarar 75 000 arbetstillfällen. Enligt rapporten är friluftsentusiasterna beredda att lägga ytterligare totalt 33 miljarder kronor på sina intressen.
26 reservat
I Piteå kommun finns idag 26 naturreservat, 18 av dessa är fastlandsreservat, resterande är skärgårdsreservat. Till den förstnämnda kategorin hör följande: Dubblabergen, Forstjärnsberget, Haraliden, Hällträskskogen, Lill-Flötuberget, Lill-Huvberget, Ludenhatten, Luobbalheden, Lustgården, Norrdal, Rokliden, Rosfors bruk, Sandängesstranden, Sodokberget, Svartliden, Torrbergstjärn, Trollberget, Vinterberget, Sandängesstranden och Hällträskskogen är kommunala reservat.
Skärgårdsreservat: Bondöfjärden (Stenskär), Döman, Halsören, Patta Peken, Skabbgrundet, Stor-Räbben, Vargödraget, och Vargön.