Piteå kommun begick avtalsbrott

Under vårens besparingsprocess inom skolan och förskolan bröt Piteå kommun mot både Samverkansavtalet och MBL. De fyra fackförbunden hade yrkat på totalt 300 000 kronor i skadestånd, men som alternativ får istället alla anställda gå på föreläsning på betald arbetstid.

Ingrid Pihl, ordförande för Lärarnas riksförbund i Piteå, menar att de fackliga organisationerna till sist tröttnade och ville göra en markering.

Ingrid Pihl, ordförande för Lärarnas riksförbund i Piteå, menar att de fackliga organisationerna till sist tröttnade och ville göra en markering.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2012-10-11 06:00

Det var vid fyra tillfällen - mellan mitten av maj och slutet av juni i år - som Piteå kommun bröt mot både Samverkansavtalet och även MBL (Medbestämmandelagen) inom Barn- och utbildningsförvaltningen.

Detta när det stormade som värst kring bland annat skolorna i Infjärdensområdet - Sjulnässkolan och Svensbyskolan.

- Det fanns bland annat ett missnöje med samverkansformerna, säger Ingemar Jernelöf, skolchef, som menar att det framför allt handlade om att arbetsgivaren inte ansåg sig hinna klart hela samverkansprocessen när det snabbt handlade om större förändringar.

Ingrid Pihl, ordförande för Lärarnas riksförbund i Piteå, menar att det var "många bäckar små" som till sist gjorde att fackförbunden tröttnade.

- Vi ville göra en markering, det gick alldeles för fort fram, säger hon och menar att det dels kan ha handlat om tidsbrist från politikernas och tjänstemännens sida, men även en "ovana" hos förvaltningschefen att jobba under ett samverkansavtal.

Hon menar att i vissa fall fanns heller ingen "tidsbrist" utan facket aviserade i god tid att man ville vara med i förhandlingarna, men stängdes ändå ute. I juli hade de fyra fackförbunden Lärarnas riksförbund, Lärarförbundet, Vision och Kommunal kallat Barn- och utbildningsförvaltningen till en förhandling där man även yrkade även på skadestånd på 75 000 kronor per fackförbund - totalt 300 000 kronor.

Som alternativ kunde man dock tänka sig att genomföra en föreläsning vid fyra tillfällen och fyra timmar per gång för all personal inom Barn- och utbildningsförvaltningen. Alla ska kunna erbjudas möjlighet att delta vid något tillfälle på betald arbetstid - detta som en liten kompensation för den
turbulens som varit.

Föreläsningarna kommer att genomföras under våren.

En heldag har också hållits med facken där man diskuterat Samverkansavtalet och hur man ska arbeta utifrån det.

- Vi vill ha samverkan och vi vill att det ska fungera, säger Ingemar Jernelöf som menar att det finns ett tydligt avtal som ska följas, men det gäller att hitta former för hur det ska fungera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om