Piteå först med bättre stöd till våldsutsatta

Kvinnor som utsätts får våld i hemmet tar sällan vara på det stöd de har rätt till. Men genom nära samarbete och nya rutiner för polis och socialtjänst ska stödet och skyddet förbättras. Först ut i länet att pröva sättet att arbeta är Piteå kommun.

Mats Ekman, polisens kontaktperson i Norrbotten när det gäller våld i nära relationer, menar att det är viktigt att den som utsätts för våld får hjälp och stöd så fort som möjligt. "Hur stödet ska se ut avgörs från fall till fall, men målet är att våldet ska upphöra" säger han.

Mats Ekman, polisens kontaktperson i Norrbotten när det gäller våld i nära relationer, menar att det är viktigt att den som utsätts för våld får hjälp och stöd så fort som möjligt. "Hur stödet ska se ut avgörs från fall till fall, men målet är att våldet ska upphöra" säger han.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2011-11-23 06:00

Polisen och socialtjänsten vet av erfarenhet att de som utsätts för våld i nära relation sällan tar vara på det stöd de har rätt till. En förklaring är att den misshandlade - som oftast är en kvinna - inte vågar, orkar eller kan, direkt efter att brottet skett.

Men om polisen rutinmässigt anmäler misshandeln till socialtjänsten så får fler den hjälp de behöver.

Hjälp från dag ett
Sedan den första oktober frågar Piteåpolisen om den som anmält våld i nära relationer vill att socialtjänsten tar kontakt med honom/henne efteråt för att ge information, råd och stöd. Detta som ett led i länsprojektet "Samverkan mot våld".

- Stödet ska sättas in från dag ett och framåt och inte från dag tio och framåt, säger Mats Ekman, polisens kontaktperson när det gäller brott i nära relationer i Norrbotten.

Han menar att det dessutom avlastar polisen som istället kan fokusera på själva brottsutredningen.

Relationsvålds centrum (RVC) i Stockholm har arbetat med metoden i många år som har visat sig ge goda resultat.

- Det handlar mycket om att stärka kvinnorna så att de orkar med en rättsprocess, säger Marianne Karlsson samordnare för Barn- och kvinnofrid på Piteå kommun.

Skyddat boende
Hon menar att det kan handla om att förbereda kvinnorna inför förhör hos polisen, inför en rättegång eller hjälpa till med att ordna skyddat boende.

Även om anmälan aldrig leder till åtal/fällande dom finns stödet kvar:

- Absolut, det behövs stöd oavsett. Kvinnan har ändå varit med om någonting, säger Gertrud Wesly, kommunanställd socionom på Kvinnojouren i Piteå som är den som ringer upp kvinnorna och erbjuder stödet:

Emelie Stolt, Piteå, blev misshandlad av sin sambo och ser det nya sättet att jobba som positivt. Första gången som polisen kallades till parets lägenhet var det grannarna som hade klagat. En av poliserna hittade henne i garderoben inne i sovrummet där hon låg och gömde sig.

- Det var jag som skämdes och kände skuld medan han pratade med poliserna som om inget skulle ha hänt. Om Polisen frågat om de skulle kontakta socialtjänsten hade jag i alla fall känt att jag togs på allvar, säger hon.

Efter att hon till sist polisanmälde misshandeln upplevde hon inte heller att hon fick stöd:

- Det var aldrig någon som sa att "Vi är på din sida" eller "Vi ska hjälpa dig", säger Emelie Stolt som istället fick kämpa ensam.

Hon lyckades ta sig ur förhållandet 2007 och lever i dag ett bra liv utan hotbild.

Kan du ge något råd till andra kvinnor?
- Jag kan bara säga att det var värt allt slit, hur tungt det än var så var det värt det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om