Piteå dåligt på hjälpmedel till funktionshindrade

Få arbetssökande med funktionshinder får hjälpmedel utskrivna av landets arbetsförmedlingar. I Piteå fick bara 14 procent av de arbetssökande hjälpmedel utskrivna under treårsperioden 2009 till 2011. Piteå tillhör inte ens topp 100 av landets kommuner.

PITEÅ 2012-09-25 06:00

Det är hjälpmedelsföretaget Comai som gjort en genomgripande undersökning av hur det förhåller sig med tillhandahållandet av hjälpmedel till personer som söker jobb och är i behov av hjälpmedel.

Sammanställningen är föga smickrande för Piteå, trots att man här ligger över riksgenomsnittet. Statistiken visar att landets arbetsförmedlingar rent generellt är dåliga på att skriva ut få hjälpmedel till arbetssökande med funktionshinder.

I Piteå handlade det bara om 14 procent mellan åren 2009 och 2011. Det här kan jämföras med genomsnittet för hela landet som var 13 procent. I 90 kommuner skrevs det ut hjälpmedel till färre än tio procent. Arbetsförmedlingen i Ljungby kommun är bäst i landet. Där fick var tredje funktionshindrad hjälpmedel utskrivet.

- Väl anpassade hjälpmedel kan få fler personer att komma ut och fungera på arbetsmarknaden. Det kan vara så enkelt som en mobilapplikation som ser till att man kommer i tid till jobbet och får stöd i att utföra arbetsuppgifterna. Det är väl använda skattepengar, säger Anna-Karin Bergius, vd på Comai.

Anna-Karin Bergius säger sig vara förvånad över att siffrorna skiljer sig rejält mellan olika arbetsförmedlingar/kommuner.

- Inte minst för att det är rimligt anta att behoven är liknande oavsett vilken kommun den behövande bor i, säger hon.

Tanken med de hjälpmedel som Arbetsförmedlingen skriver ut är att de ska kompensera en nedsatt arbetsförmåga och kan se ut på många sätt. Hjälpmedlen kan utveckla förmåga, uppväga förlorad förmåga och förbättra nedsatt förmåga.

Det kan även handla om en fysik anpassning av arbetsplatsen.

FAKTA hjälpmedel

Hjälpmedel brukar delas in i områden som hörsel, syn, rörelsehinder/förflyttning, kognition/kommunikation och ortopedi.

Hjälpmedel kan bland annat skrivas ut av landstingen, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Det finns i dag ingen samlad statistik om vilka som har hjälpmedel, omfattning av förskrivning/tillhandahållande av olika hjälpmedel eller om kostnader för hjälpmedel och hjälpmedelverksamhet.

Det finns över 200 000 hjälpmedelsartiklar registrerade i databasen HINFO, en databas sammanställd av kommuner och landsting.

Källa: Comai

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!