PT har tidigare berättat om kommunernas ambition att utveckla skolmaten i norr.
Av den anledningen utlystes en tävling där restaurangutbildningarna i Piteå, Robertsfors, Skellefteå och Umeå har skickat in minst två bidrag vardera. Målet är att skapa Sveriges bästa skolmat. Kommunernas måltidsenheter har samarbetat och bildat en gemensam jury som valt ett finalrecept från varje skola, alla med kännetecknande norrländska ingredienser.
- Ett tävlingskriterium är att recepten i både råvaror och presentation ska spegla den norrländska matkulturen. Det har samtliga tävlande löst på ett kreativt och imponerande sätt, säger Ulla Dellqrantz, kostchef i Umeå kommun.
Dellenqrantz och hennes kollegor från de andra kommunerna har haft en knivig uppgift att plocka ut de recept som ska nyttjas.
Nu är det alltså klart vilka recept som ska användas.
Strömbackaskolans recept ser ut enligt följande: Herrgårdens viltlimpa serverad med fjällsås, västerbottensmos och lingonchutney. (Färslimpa av viltfärs smaksatt med lingon, enbär och timjan, fjällsås med smak av messmör och rönnbär, potatismos smaksatt med västerbottensost).
I Skellefteå handlar det om en kycklingvariant: Poulet au Norrlandsskogar. (Kycklingfilé med sås smaksatt med enbär, rosmarin och svarta vinbär, pasta).
Robertsfors presenterar: Norrländsk laxlasagne. (Lasagne med laxtärningar smaksatt med spenat, tomater, dill och norrglimt).
Slutligen satsar Umeå på: Tryffeldoftande laxsoppa. (Krämig soppa med blomkål, potatis och vitlök toppad med kallrökt lax och tryffelolja).