Alla städer och större orter har egna regler för när och hur alkohol får förtäras på offentlig plats. I mindre städer som Piteå, Luleå och Skellefteå finns vissa förbudsplatser specificerade och det är polisen som ska se till att reglerna följs.
För familjen som vill ha en picknick med lite vin finns många smultronställen att välja på, men Piteå centrum med omgivande hamnar är inget alternativ för den som inte vill riskera att alkoholen hälls ut.
Det händer då och då att personer hör av sig till PT för att de tyckt att polisen varit för hård.
Polisen säger sig dock inte vara särskilt nitisk med att hälla ut alkohol. Resurserna tillåter inte patrullerande i någon högre utsträckning, enligt Lars-Göran Johansson vid Piteåpolisen.
"Letar inte"
- Vi har bara en patrull på dagtid och de springer inte och letar alkohol. Men om någon ringer och påtalar att det dricks någonstans, så måste vi åka ut. Sedan har vi ju missbrukare som brukar sitta i Södra hamn som kan upplevas som störande och då måste vi ingripa.
Luleå och Skellefteå har liknande regler som Piteå för alkoholdrickande på centrala platser. Enligt Magnus Karlsson, alkoholhandläggare vid Skellefteå kommun och tidigare polis, är folk mycket medvetna om vilka regler som gäller. Han förespråkar dock att poliser bör ha en stor portion av den så kallade fingertoppskänslan.
- Som polis får man berätta vilka regler som gäller. Man kan uppmana vederbörande att skruva på korken på flaskan samt upplysa om att vinet får drickas någon annanstans. Polisen behöver inte genast hälla ut alkoholen.
Tolerans i storstäder
Enligt Magnus Karlsson dricks det betydligt mer i storstäder. Där är det vanligare att man ser folk med ölburkar på spårvagnar och i parker, utan att polisen ingriper.
- Det är klart att folk även där är medvetna om att det är förbjudet, men storstadspolisen kanske upplevs mer tolerant. Jag tror det handlar mer om att de förmodligen har ännu mindre resurser till den här formen av polisiärt arbete än småstadspoliserna.