Patienterna flyr landstingets primärvård

Cederkliniken är vinnaren - Piteå hälsocentral är förloraren. Sedan Vårdvalet infördes för drygt två år sedan har nästan var tredje Pitebo valt ett privat alternativ istället för landstingets primärvård. Något som innebär miljontals kronor i förlorade intäkter för landstinget.

Sedan Vårdvalet infördes för drygt två år sedan har nästan var tredje Pitebo valt ett privat alternativ istället för landstingets primärvård.

Sedan Vårdvalet infördes för drygt två år sedan har nästan var tredje Pitebo valt ett privat alternativ istället för landstingets primärvård.

Foto: Peter Skaugvold

PITEÅ 2013-03-21 06:00

Den första januari 2010 infördes Vårdvalet i länet, något som gör det möjligt för norrbottningarna att fritt välja vilken hälsocentral (tidigare vårdcentral) de vill vara listade hos. Hälsocentralen (privat eller i landstingets regi) får sedan ersättning för varje patient, en så kallad vårdpeng och ligger på cirka 4000 kronor/år. En sammanställning som gjordes av landstinget vid årsskiftet visar att allt fler patienter flyr landstingets primärvård. Sedan Vårdvalet infördes har sammanlagt 35 671 norrbottningar - 14 procent, listat sig hos någon av de privata hälsocentralerna.

- Det är oroande, säger Kent Ögren (S) landstingsråd, och menar att om man räknar med att varje patient har 4 000 kronor med sig i vårdpeng handlar det om cirka 142 miljoner kronor per år i förlorade intäkter för landstinget.

Ögren menar att han främst är oroad över situationen i Gällivare där 33 procent av invånarna valt privata alternativ, men sedan för situationen i Piteå kommun där 29 procent av invånarna som listat sig på antingen Cederkliniken eller Sensia hälsocentral.

- När det gäller Piteå tycker vi ändå att vi vill ha en hälsocentral i egen regi mitt i centrum, säger Kent Ögren, som dock är medveten om konkurrensen både från Cederkliniken och Sensia hälsocentral alldeles intill.

Camilla Andersson, verksamhetschef för Piteå hälsocentral och Furunäsets hälsocentral, menar att tappet av patienter absolut varit kännbart. Piteå hälsocentral finns i dag i mindre, mer anpassade lokaler och personal har bantats.

- Jag har försökt lösa det genom att folk har sökt och fått andra jobb eller gått i pension, men det har även varit uppsägningar, säger Camilla Andersson. Hon menar att det också skett en omorganisation/bantning sedan kommunerna tagit över hemsjukvården.

Vad tror du att tappet av patienter beror på?
- Dels finns en geografisk orsak till varför Piteå hälsocentral tappar mest, dels har vi haft en instabil läkarsituation, men sedan var det i grunden också en del av personalen härifrån som startade Cederkliniken och tog en del patienter med sig, säger Camilla Andersson.

"Svårt läge"
Hon konstaterar att det är "mycket pengar det handlar om" och svårt att både satsa på och försöka utveckla en verksamhet samtidigt som man måste anpassa sig till ett betydligt sämre ekonomiskt läge. Hon upplever dock att "hastigheten när det gäller listningen" nu har gått ner.

- Vi tappar inte i lika stor omfattning längre som förut, säger hon och menar att man i dag har en stabil bemanning som också är anpassad efter antalet patienter.

Kent Ögren menar att det landstinget nu måste göra är att ta reda på varför patienterna lämnar landstingets primärvård.

- Vi måste få en bild av hur det ser ut - handlar det om läkarna eller handlar det om dåligt bemötande, säger han och menar att det dock alltid kommer att finnas en grupp patienter som väljer privata alternativ av ideologiska skäl.

När det gäller tappet i Arvidsjaur och Arjeplog bedömer han att det borde handla om utflyttning/minskad befolkning. I Älvsbyn är det troligen så att allt fler listar sig på någon hälsocentral på samma ort som man jobbar, främst Luleå eller Piteå.

FAKTA Patientflykten från landstinget

Antal patienter Ändring från

Kommun december 2012 december 2009
Landstingets hälsocentraler i Piteå
Piteå hälsocentral 5 900 -4 582

Furunäsets hälsocentral 5 649 -2 383

Öjebyns hälsocentral 7 100 -2 685

Norrfjärdens hälsocentral 4 732 -866

Hortlax hälsocentral 6 289 -452
Privata hälsocentraler i Piteå
Cederkliniken 7 071 +7 071

Sensia hälsocentral 4 978 +4 978

Landstingets hälsocentraler i Älvsbyn, Arvidsjaur och ArjeplogÄlvsbyns hälsocentral 7 490 -854

Arvidsjaurs hälsocentral 6 408 -194

Arjeplogs hälsocentral 2 930 - 184

Källa: Norrbottens läns landsting

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om