Knut-Bertil Nyström, församlingsutvecklare vid Evangeliska frikyrkan i Stockholm, har under våren varit högeligen inblandad i händelserna kring pastorn och den församling han senast verkat i.
I tisdags kom Nyström till Piteå igen, för att under kvällen hålla den slutna omröstning om pastorns och församlingens framtid som nu resulterat i att pastorn kommer att sluta.
Nöjd med arbetet
- Det är viktigt att påpeka att vi varit mycket nöjda med det arbete han gjort under åren, församlingen var i princip nedläggningshotad när pastorn kom men han har lyckats vända den trenden och församlingen har växt, säger Knut-Bertil Nyström och fortsätter;
- Men den förtroendekris som under det senaste året uppstått i församlingen gjorde situationen ohållbar och vid en sluten omröstning har medlemmarna sagt ja till den lösning vi föreslagit, nämligen att pastorn får sluta sitt arbete och att en ny styrelse tillsätts.
Enhälligt beslut
Nyström har varit i församlingen tre gånger under våren - i mars, i maj och så nu i veckan. Han har genomfört många och ingående samtal med församlingsmedlemmarna, med pastorn och med andra inblandade. Han säger att det har varit ett tungt och svårt jobb.
- Jag har flera gånger frågat mig, "vad skulle Jesus ha gjort?", men nu känns det som en befrielse att komma till ett beslut.
En tidigare förtroendeomröstning slutade med att en majoritet av församlingens medlemmar ville fortsätta med sin pastor, men till slut blev det för mycket. Förtroendet för pastorn fanns där helt enkelt inte längre.
Samtliga medlemmar kallades därför skriftligen till tisdagens församlingsmöte, där omröstningen hölls. 48 medlemmar kom till mötet. Två avstod från att rösta, övriga 46 röstade ja till förslaget.
Det är en överenskommelse om att pastorn och församlingen nu går skilda vägar, för att man ska kunna lägga det här bakom sig, komma vidare och kunna se framåt. Pastorn blir inte uppsagd, utan får själv säga upp sig. Han kommer också att få någon form av avgångsvederlag.
- Vi har gjort en ekonomisk uppgörelse, ja, men hur den ser ut vill jag inte gå in på, säger Nyström.
Klivit fram
Även om det är och varit en mycket tung tid för alla inblandade, är han övertygad om det här är det bästa man kunde göra i den uppkomna situationen.
- Förlåtelse och förtroende är två helt olika saker. Förlåta kan man göra tämligen omgående, men förtroende tar lång tid att bygga upp, särskilt om det raserats som i det här fallet.
Nu hoppas Nyström på lugn och ro i församlingen och en fortsatt positiv utveckling:
- Det känns mycket bra att människor klivit fram och gemensamt tagit ansvar. Vi hade inga som helst problem att få namn till en interimstyrelse på mötet och det känns som att de som tagit uppdraget verkligen har församlingens förtroende. Nu kan vi gå vidare.
Men för pastorns del är det förstås en personlig tragedi.