Påsken står för dörren - kanske även tjuven.
Högtiden innebär nämligen att många reser bort från sina hem. Då ökar också risken att bli utsatt för inbrott.
Under fjolåret anmäldes inte mindre än 495 bostadsinbrott i Norrbotten.
Sex procent
Det här framgår av en undersökning som försäkringsbolaget If genomfört.
Den visar exempelvis att en så pass hög andel av svenskarna, sex procent, har råkat ut för inbrott i sin bostad eller i fritidshuset under de senaste tre åren.
Av undersökningen framgår att inbrotten är fler i de södra delarna av landet. Åtta procent av invånarna i Skåne och Halland uppger att de haft inbrott.
I de nordliga länen är motsvarande siffra runt fyra procent. Närheten till utlandet anges som en tydlig faktor.
I Piteå älvdal har villainbrotten ökat de senaste åren. Kriminalinspektör Lennart Hallberg konstaterar att de sker under årets samtliga månader.
- Visst är det så att de kanske koncentreras till perioder då det är längre helgledigheter, när folk åker bort som exempelvis jul och påsk. Men de inträffar kanske mest under perioder när förövarna kan sitta och vänta, kanske sova i sina fordon utan att frysa, säger han.
Återkommer
Polisen uppges ha lite svårt att hänga med ligornas alltmer professionella arbetssätt. Endast runt fyra procent av bostadsinbrotten blir, som det heter, personuppklarade.
- Visst är det så att ligorna är mer professionella. Vi ser också en klar tendens till att de dyker upp i nya konstellationer, säger Lennart Hallberg.
Som exempel nämner han två fall där två personer som greps för ett villainbrott senare återkom och greps för ett nytt villainbrott.
- Då var det med nya medhjälpare och nya fordon, så visst kan vi tala om professionella ligor, säger han.
- Den gamla bilden av ensamma missbrukare som begår inbrotten stämmer med andra ord inte längre, säger Göran Kellner, utredningschef på försäkringsbolaget If.
Förlorad trygghet
Inbrotten är inte bara en ekonomisk fråga för den som drabbas. Den förlorade tryggheten i hemmet och känslan av att ha fått sin privata sfär kränkt är ofta värre.
Lennart Hallberg uppmanar den som planerar åka bort att vidta enkla åtgärder som kan hålla tjuven borta.
- Grannsamverkan är jätteviktig. Sen handlar det om att göra bostaden så att den inte inbjuder till ovälkommet besök. Sen behöver man inte berätta på sociala medier att man planerar åka bort, säger han.