Paret fick skambud efter branden

När Majken Bergmans och Roland Bergströms hus totalförstördes i en brand trodde de att den fackliga försäkring hon hade hos Folksam skulle täcka utgifterna för lösöret. Det visade sig vara fel. - När väl försäkringsbolaget hörde av sig kom de med ett skambud, säger Majken Bergman.

Majken Bergman och Roland Bergström har sparat foton från branden som ödelade deras ut. "Det var svårt att se alla ens ägodelar gå upp i rök", säger Majken Bergman.

Majken Bergman och Roland Bergström har sparat foton från branden som ödelade deras ut. "Det var svårt att se alla ens ägodelar gå upp i rök", säger Majken Bergman.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2012-05-30 06:00

Hon och Roland Bergström ska sent glömma morgonen den 7 november 2010.

-  Vi vaknade av brandvarnaren och kände rök. När vi kom ut ur sovrummet brann hela framsidan av huset. Det blev bråttom ut, säger Roland Bergström, och berättar att det förmodligen var ett elfel som orsakade den brand som totalförstörde huset.

Majken Bergman berättar hur svårt det var att se sitt hus med alla ägodelar gå upp i rök, och svårare blev det när försäkringsbolaget Folksam kopplades in för att reglera ersättningen för lösöret.

Hörde inte av sig
Paret hade huset helförsäkrat i Dina Försäkringar Nord (tidigare Piteortens försäkringsbolag) där det också visade sig att det fanns en lösöresförsäkring upp till
475 000 kronor.

Dessutom hade Majken Bergman via sin fackliga organisation Handels en hemförsäkring utan begränsning som ska täcka förlust av lösöre.

-  Jag hade ingen aning om att vi hade lösöresförsäkring i Dina Försäkringar så jag tog direkt kontakt med Folksam för att sätta igång processen med ersättning från dem, säger Majken Bergman, som berättar att hennes anmälan följdes av total tystnad.

Hörde inte av sig
-  Dina Nord Försäkringar kom direkt i samband med branden, och reglerade allt snabbt och professionellt. Från Folksam hörde vi inte ett ljud. Inte förrän en handläggare vid Dina Nord Försäkringar ringde och undrade om vi gjort upp med Folksam, eftersom Folksam satt in 110 000 kronor på Dina Nords konto. Folksam ansåg att de skulle stå för enbart 110 000 och Dina Nord för resterande 110 000. Utan att prata med oss ansåg de att 220 000 kronor var tillräckligt för att köpa tillbaka allt lösöre.

- Mer värderade de inte våra liv, säger Majken Bergman, som undrar hur försäkringsbolag kan göra så gravt olika bedömningar på värdet av inventarierna.

- Folksam valde att lägga ett medvetet skambud. När jag klagade på det höjde de det till
302 000 kronor, säger Majken Bergman, som säger att det var tur att hon fick information att det fanns ett lösöreskydd hos Dina Försäkringar, annars hade det blivit tufft att återköpa allt som gick förlorat.

Extra skydd
Paret pekar på att de klarade sig igenom den tuffa tiden eftersom de hade besparingar, och extra försäkringsskydd och med egen snickarinsats kunde de flytta in i nybyggt hus åtta månader efter branden.

-  Men andra som har fackliga försäkringar knutna till Folksam har kanske inte det extra skydd vi hade. De tror att fackets försäkring ersätter fullt ut, men de kan uppenbarligen inte räkna med det, säger Majken Bergman, som uppmanar dem med fackanknutna försäkringar att se över sin
situation.

Roland Bergström pekar också på det märkliga i att medlemmar i facket tvångsansluts till i det här fallet Folksam.

-Det enda rimliga är att man själv får välja försäkringsbolag. Handläggningen av vårt fall visar att man inte ska välja Folksam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om