På Tallbackaskolan finns tid för var och en att lyckas

Att vända en negativ spiral av misslyckanden är målet för de elever som börjar på Tallbackaskolan. Här finns tid att börja lyckas igen och återfå självkänslan. PT följde med en dag på skolan som inte är som alla andra.

"Här finns en tid som andra skolor inte har", säger pedagogen Ulf Wikgren som arbetat på Tallbackaskolan sedan starten.

"Här finns en tid som andra skolor inte har", säger pedagogen Ulf Wikgren som arbetat på Tallbackaskolan sedan starten.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2011-08-03 06:00

"Hur har du haft det i helgen då?"

Det är läraren Ingvar Sundströms tur att sitta nere i foajén och ta emot de elever som kommer med taxi, buss eller på cykel till skolan.

Pojkarna gäspar lite, någon är hungrig och skyndar sig uppför de nötta stentrapporna för att äta frukost med de andra, någon dröjer sig kvar en stund och pratar om helgen som gått.

Det är måndag morgon på Tallbackaskolan - är en av Piteå kommuns två resursskolor. En skola för elever där resurserna i den vanliga skolan inte räckt till.

Äter tillsammans
Här börjar varje dag med frukost och alla sitter vid ett stort bord och äter tillsammans, sedan delar man upp sig i två olika grupper.

Ulf "Widde" Wikgren och Anders "Krobbe" Johansson håller ordning i klassrummet med de yngre eleverna och börjar dels att gå igenom vad som ska hända under dagen, dels under resten av tiden fram till examen. Detta genom ett tydligt schema med bilder.

När PT är på plats får eleverna öva på att presentera sig - bland annat berätta vad man är "bra" på:

En av killarna avslöjar att han är "bra" på att hjälpa till hemma och på matte. Det blir en liten felsägning, men ingen fara är skedd:

- Det gjorde du jättebra, att du själv kunde skratta till lite också och sedan bara börja om. Det var inte så farligt, berömmer Ulf Wikgren efteråt.

Fem elever
Efter lite mer småprat om helgen som gått är det sedan dags att jobba i matteböckerna, med fem elever i varje klass får man mycket hjälp.

Ulf Wikgren menar att det nu under vårterminen råder ett lugn och den största kraften kan läggas på skolarbetet.

- Det har blivit en grupp omtänksamma killar som månar och bryr sig om varandra. Sedan är det ju vi som blir deras trygghet och de får hjälp på traven av oss.

En utmaning
Höstterminen är dock mer turbulent med problem och strul som ska redas ut. Det är viktigt att eleverna förstår varför de är där och vad de ska jobba med hos sig själva. Personalen menar att det är en del av jobbet och en utmaning som hör till uppdraget:

- Det är ju först då som vi verkligen hittar varandra, håller vi masken tar det bara längre tid. Här har vi också en helt annan tid än på andra skolor, allt hinner redas ut, säger Ulf Wikgren.

Genom tydliga ramar, mycket uppmuntran och beröm skapas en skolmiljö där barnen börjar lyckas igen. Eleverna kommer tillbaka med livserfarenheter som deras jämnåriga saknar.

- De får lära sig att göra rätt och lyckas, säger Karin Efverström, pedagog.

Efter rast ute i solen med bland annat gemensam fotbollsmatch är det dags för Rickard Hällgren att gå igenom dagens gympalektion, även här med hjälp av en skiss och bilder så att alla ska veta vad som händer.

Bara pojkar
I nuläget finns tio platser på Tallbackaskolan - alla upptagna av pojkar.

Karin Efverström menar dock att det nog finns lika många flickor som skulle behöva få komma till skolan.

- Men hittills har vi bara haft fyra ansökningar från flickor av totalt cirka 100. Det är pojkarna som mår dåligt och som har det utåtagerande beteendet som stör och märks ...

Efter lunch bär det av till LF Arena för att ha friidrott - det är ett gäng glada killar som i full fart springer mot den röda bussen.

Efter examen försvinner fem av dem tillbaka till sina hemklasser igen, eller något annat alternativ - fem nya pojkar kommer till hösten.

Någon kö finns inte.

Borde det inte vara det?
- Ja, men det kanske kan bero på en sund skeptism hos föräldrarna, att rycka bort sitt barn från skola och kompisar till en annan skola tillsammans med andra barn som också har det svårt. Man måste ställa sig frågan om det är värt det? menar Karin Efverström.

Diagnoser som adhd, add och Asperger är vanligt bland eleverna på Tallbackaskolan. Personalen menar dock att det aldrig är diagnosen i sig som barnen blir hjälpta av. Istället är det vad man sedan vet att man måste jobba med: Ordning och reda, struktur och förberedelser.

Stort stöd
Under årens lopp har Tallbackaskolan periodvis varit ifrågasatt. I dagsläget är det dock inte så, och personalen upplever att de har ett stort stöd i rektorn Lars Berglund och i Ruth Rahkola, barn- och utbildningsnämndens ordförande.

- Man får en speciell relation till de barn som går här, många kommer och hälsar på och berättar hur det går. Det är fantastiskt, säger Ulf Wikgren.

Karin Efverström håller med.

- Man bär med sig dem hela
livet.

FAKTA Tallbackaskolan

Är en resursskola på Furunäset som lyder under grundskolans läroplan och mål. Ska inte förväxlas med särskolan.

Skolan har funnits sedan 1992, här finns tio platser för elever från årskurs två-sex. Totalt jobbar fem pedagoger samt en husmor på skolan.

Hit kommer barn med behov av särskilt stöd. Det kan handla om koncentrationsproblem, att man inte lyckas med skolarbetet, lider av dålig självkänsla eller stör andra.

Både barnen och deras föräldrar får hjälp. Elevernas undervisning skräddarsys. Föräldrarna erbjuds samtal samt föräldrautbildning (Komet). Målsättningen är att eleven ska tillbaka till sin hemklass eller ett annat alternativ.

För att få en plats på skolan krävs att en ansökan fylls i av föräldrar och hemskolans personal. Föräldrar och lärare kallas till antagningsintervjuer och till sist är det rektor Lars Berglund och nämndsordförande Ruth Rahkola som är antagningsnämnd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om