P-vakten löser det mesta utan lapp

"Hunden har ätit upp p-skivan" eller "maken har glömt ställa om klockan i bilen, så det är inte mitt fel". Två av många ursäkter till felparkeringar som Johord Roslund har hört i sitt jobb som parkeringsvakt.

En parkeringsvakt behöver packa bilen med bland annat lappar att lägga i p-skivelådorna innan arbetspasset startar.

En parkeringsvakt behöver packa bilen med bland annat lappar att lägga i p-skivelådorna innan arbetspasset startar.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ 2011-05-14 06:00

I åtta år har Johord Roslund arbetat som parkeringsvakt i Piteå. Ett jobb som enligt honom har många positiva sidor. Han får vara ute hela dagen och jobbet är fritt.

- Mitt jobb är också extremt socialt. Det är nog inte alla som tänker på det.

Han är Piteå kommuns ende parkeringsvakt och bevakar tusentals parkeringsplatser, men den huvudsakliga sysslan är att se till att parkeringsbestämmelser följs, att framkomligheten är bra och att inget stör trafiksäkerheten. Men han hjälper även turister att hitta, meddelar om trafikskyltar är otydliga eller fallit omkull - är lite av stadens allt-i-allo.

Parkeringsvakter ses ibland inte med blida ögon av bilisterna, men Johord menar att man kommer långt med social kompetens och att behandla folk med respekt. Han har aldrig behövt känna sig hotad.

- Jag skyndar mig inte att lappa bilar för att jäklas. Att bötfälla är sista utvägen, jag vill hellre kommunicera med folk för att berätta om vilka regler som gäller och de allra flesta har förståelse för mitt arbete, säger han.

Lovordar p-skivan
En vanlig arbetsdag börjar med att han kontrollerar att de parkeringsautomater som finns i stan fungerar. Han ser också till att parkerings- och stoppförbudsbestämmelser följs; att bilar inte parkeras på övergångställen, i lastzoner eller på handikapp-
parkering. Att inte obehöriga parkerar på förhyrda parkeringsplatser samt att parkeringsavgifter betalas.

Johord Roslund lovordar p-skivan även om okynnesparkeringar där folk ändrar skivan när tre timmar gått, blivit vanligare.

Om man saknar p-skiva kan man skriva en lapp med sin parkeringstid och lägga den i vindrutan, huvudsaken är att tiden syns. Han upphör aldrig fascineras över bilisternas uppfinningsrikedom.

- När jag gick fram till en ung kille var han just färdig med sin egentillverkade "p-skiva". Han hade ingen penna så han brände in parkeringstiden med en cigarett på ett papper.

Det bästa med jobbet som parkeringsvakt är friheten att lägga upp arbetsdagen och alla kontakter med människor. Det sistnämnda låter kanske lite förvånande med tanke på ilskna felparkerare.

- Visst börjar en och annan att tjafsa men det är inte ofta.

Smått hysteriskt
Att felparkerare ofta beter sig smått hysteriskt har nog inte undgått någon. Johord möter dem nästan dagligen i sitt arbete, vilket ger upphov till diverse muntra situationer.

- Jag skulle just skriva en p-bot utanför polishuset när en kvinna kom springande och skrek "oj oj oj, vad har jag nu gjort, vad ska vi göra nu?". "Vad tycker du att vi ska göra" frågade jag. När kvinnan sedan förstod att jag inte tänkte fortsätta skriva, kastade hon sig runt halsen på mig. Förvånade turister passerade just då och jag sa "så här gör vi i Piteå". Då fick jag en kram av dem också, skrattar Johord.

En annan rolig episod utspelade sig när han var på väg mot en felparkerad bil.

- Bilägaren sprang, och jag började också springa mot bilen. "Ska vi se vem som hinner först, skämtade jag". "Nej, nej, nej" utbrast kvinnan. Det underlättar onekligen med att ha lite humor ...

Varför ligger det inte p-skivor i de anvisade lådorna?
- Det är många år sedan vi slutade lägga p-skivor i lådorna då de slängdes ut och förstördes. Istället finns lappar att skriva tiden på. Vill man ha p-skivor kan man hämta dem hos kommunen, turistbyrån, polisen, Ica eller Coop.

Parkeringsvakt

Parkeringsvakter utbildas internt. Utbildningen av parkeringsvakter anställda inom kommuner är föreskriven av Rikspolisstyrelsen och för att bli anställd krävs att man avlägger ett godkänt prov efter utbildningen.

Man bör vara minst 20 år gammal, och körkort för personbil (B-behörighet) krävs.

Behovet av parkeringsvakter skiljer sig åt beroende på var i landet man bor. Det totala antalet parkeringsvakter beräknas förbli relativt konstant de närmaste åren.

Man bör vara serviceinriktad och ha lätt för att prata med människor samt ha god fysik.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om