Otillförlitliga alkomätare - en säkerhetsrisk

Många köper en alkomätare för några hundralappar på bensinmacken eller i teknikbutiken. Men många av de billigaste alkomätarna är inte tillförlitliga. Det visar MHF:s stora test av ett 30-tal alkometrar som finns på den svenska marknaden.

"Om man blåser i en alkomätare när man just druckit, kan den tappa kalibreringen och därmed sluta fungera", säger Joel Rynbäck på Clas Ohlson.

"Om man blåser i en alkomätare när man just druckit, kan den tappa kalibreringen och därmed sluta fungera", säger Joel Rynbäck på Clas Ohlson.

Foto: Erik Westergren

PITEÅ 2010-10-30 13:57
Motormännens helnykterhetsförbund arbetar för att dåliga alkomätare ska tas bort från butikshyllorna för att öka trafiksäkerheten. Därför beställdes ett omfattande konsumenttest av alkomätare från MHF:s testlaboratorium. Resultaten var inte upplyftande och har sänts till de flesta företag som är återförsäljare.
Testerna visar att de billigaste alkomätarna, som kostar från 99 kronor och uppåt, håller dålig kvalitet. Totalt elva modeller av 30 testade är så dåliga att de visar grovt felaktiga värden på alkohol i utandningsluften.
- Samtidigt ser vi att det nu finns alkomätare som kostar under 2 000 kronor som uppvisar bra testresultat, säger laboratoriets chef Tomas Jonsson. Tidigare var alla bra alkomätare betydligt dyrare.
Dagen efter-blåsning
Vid Clas Ohlson i Piteå säljs tre typer av alkomätare från 500 kronor upp till 2 000 kronor. De två dyraste måste kalibreras årligen till en kostnad av cirka 250 kronor. Joel Rynbäck menar att de fungerar om man använder dem på rätt sätt.
- Apparaten tappar kalibreringen och börjar visa fel värden om man tar en hutt och sedan blåser direkt. Alkomätare är till för dagen efter-blåsning och inget annat.
Kurth-Ove Sundström, projektansvarig vid MHF region norr, instämmer att handhavandet är en stor bov i dramat med icke fungerande alkomätare.
- Folk tar i för kung och fosterland när de ska blåsa istället för att blåsa jämnt och länge i mätaren.
Men han vill påpeka att det inte är hela sanningen. Vissa mätare är helt enkelt för dåliga.
Alla alkomätare måste kalibreras någon gång om året för att fungera perfekt. Den som köper en sådan måste därför räkna med att skicka in sin apparat till leverantören varje år för att få detta gjort. Det är mycket viktigt. Undersökningen som MHF gjort visar att denna årliga kontroll kostar mellan 175 och 500 kronor.
Daniel Pettersson som är polisinspektör vid trafikenheten i Luleå arbetar med att kontrollera bilförare när det gäller nykterheten. Han har aldrig varit med om att någon som blåst positivt vid trafikkontroll, skyllt på att "hemmamätaren" visat grönt för bilkörning. Men han menar ändå att man bör vara försiktig med att lita på dessa mätare.
- Min spontana uppfattning är att de är värdelösa, men allting förbättras och de som kostar några tusenlappar kan ju funka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om