Oskar har kommit hem

Katten Oskar, som PT berättade om på webben i lördags, blev snabbt en riksnyhet och hans öde diskuterades flitigt i sociala medier. Efter att först ha suttit finkad hos Pitepolisen blev Oskar omhändertagen av en hittekattsförening innan ägaren hörde av sig.

Katten som togs om hand av polisen på lördagen, fick först komma till Kattakutens stödhem innan hans ägare hämtade honom på söndag förmiddag.

Katten som togs om hand av polisen på lördagen, fick först komma till Kattakutens stödhem innan hans ägare hämtade honom på söndag förmiddag.

Foto:

PITEÅ 2012-09-16 15:00

Katten Oskar, som togs om hand av polisen i Piteå på lördagen, fick komma hem i går. Innan dess fick han tillbringa ett dygn i ett tillfälligt stödhem genom föreningen Kattakuten i Norrbotten. Under söndagen blev han hämtad av sin rätte ägare.

Under en dryg månads tid har katten besvärat en familj boende på Strömnäs genom att bland annat ha skrämt familjens egna katter och tagit sig in i deras hus för att äta. Familjen fick låna en kattfälla av kommunen och lyckades till slut fånga inkräktaren. Katten såg välmående ut och hade fin päls.

Avlivningshot
Polisen uppgav för PT att katten skulle avlivas om ingen ägare dök upp. Detta rev igång en flitig diskussion i olika sociala medier, vilket även nådde fram till medlemmar i föreningen Kattakuten. En av dem var Annelie Hansson, som ringde polisen för att förhindra avlivning.

- Jag tog kontakt med en tjej i Piteå som tog hand om katten som en tillfällig lösning. Men det är skönt att ägaren nu hittat sin katt. Jag uppmanade honom att kastrera katten och även öronmärka den, säger Annelie Hansson.

När ägaren hämtade Oskar uppgav han att katten brukar vara borta någon vecka då och då. Den här gången har han dock varit borta i ungefär en månad. Han var ute och lockade några gånger men var inte speciellt orolig eftersom Oskar alltid brukar komma hem.

Han berättar också att katten bor cirka 800 meter från "brottsplatsen". Ägaren är förstås glad över att Oskar är hemma igen och kissen verkar också väldigt nöjd över att vara hemma från sina äventyrliga strapatser.

Husse vill inte framträda med sitt namn, men är väldigt road av all uppmärksamhet - även om han tycker att alltsammans blivit lite överdrivet.

Han hälsar även att Oskar nu blivit dömd till husarrest, kastrering och chipmärkning.

FAKTA Kastrering av katt

I november 2011 föreslog regeringens utredare att det ska bli obligatoriskt att id-märka sin katt.

Dessutom ska kattägare tvingas att kastrera sin katt om den ska gå lös ute.

En okastrerad hankatt som går ute får ett stort revir som den utökar hela tiden. Han är mer stridslysten än en kastrat. Risken är stor att den ofta råkar i slagsmål och är borta under långa perioder. Hanen bidrar även till att fler oönskade katter föds i grannskapet.

En hona som är okastrerad löper. Vissa honor löper sällan, andra honor löper ofta. I de fall honan går utomhus, riskerar katthonans ägare att drabbas av oplanerade kattkullar. Många honor kan bli dräktiga redan vid sex månaders ålder, en ålder då honan varken mentalt eller fysiskt är mogen att bli mamma.

Källa: Agria.se och
tidningen Djurskyddet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om