"Oros-samtal" hjälper unga på rätt köl igen

Samarbetet mellan polis och kommun i det brottsförebyggande arbetet bland ungdomar får högt betyg. Under 2010 gjordes till exempel tolv "oros-besök" där man efter det inte behövt ha att göra med flera av ungdomarna. De har helt enkelt skärpt sig.

Områdespolisen Sara Malm jobbar mycket bland ungdomarna. Här i samspråk med från vänster Marcus Nordefors, Andreas Christoffersson, Moa Brynolfsson, Pauline Asplund, Elin Lindholm, Elin Forsberg och Joel Forsberg under ett skolbesök i Norrfjärden.

Områdespolisen Sara Malm jobbar mycket bland ungdomarna. Här i samspråk med från vänster Marcus Nordefors, Andreas Christoffersson, Moa Brynolfsson, Pauline Asplund, Elin Lindholm, Elin Forsberg och Joel Forsberg under ett skolbesök i Norrfjärden.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ 2011-04-29 06:00

Den grundläggande tanken är att "mota Olle i grind", att göra någonting innan ungdomarna hamnat i kriminalitet och drogmissbruk. Man vill också minska våld och skadegörelse och verka för trygga miljöer

Oros-samtalen är en viktig del i det arbetet.

I "fel" sammanhang
Samtalen kan initieras av skolan - eller av polisen. Det kan då handla om att man fått ögonen på en ungdom, det behöver inte handla om misstänkt brottslighet utan mer en känsla av att han eller hon funnits med i "fel" sammanhang några gånger - om en 16-17-åring umgås i miljöer/sällskap där kända missbrukare finns till exempel.

- Då tar vi ett samtal tillsammans med föräldrarna och ungdomen, där vi pratar om vad vi sett och vad vi tror och hur det kan bli om det får fortsätta, berättar områdespolisen Sara Malm, som under 2010 gjort tolv sådana oros-besök.

Det handlar mycket om att få igång en diskussion om de val man gör som ung, om pojkstreck som kan utvecklas till något helt annat om det får fortsätta och om att möjligaste mån undvika trubbel, kanske genom att avstå visst umgänge. Vid fyra tillfällen har även socialtjänsten varit med och snabbt kunnat bidra med olika stödåtgärder om det behövts.

Väcker föräldrarna
Uppföljningen av samtalen är inte hundraprocentig, men man märker ändå att de har effekt. Kanske främst för att man väcker både föräldrar och ungdomar. Polisen har efter samtalen inte haft att göra med ungdomarna igen och av det drar man slutsatsen att de skärpt till sig.

- Föräldrarnas delaktighet är oerhört viktig, säger Malm. Att fler vuxna finns ute bland ungdomarna är också bra och det kan vi kanske uppnå nu när Pitebor på stan drar igång.

Orossamtal har också med gott resultat genomförts i två klasser, sedan skolan larmat om att det varit stökigt, förekommit skadegörelse och så vidare.

Spårat ur
Andra delar i samverkansavtalet är de krogkontroller och utbildning av krogpersonal som görs, medling mellan brottsoffer och unga brottslingar, trygghetsvandringar där man ser över detaljer i miljön (behövs ökad belysning till exempel?), samt information om och regler för uthyrning av lokaler.

Det sistnämnda då flera privata tillställningar tidigare spårat ur, bland annat då ryktet spridits och det kommit kanske hundra ungdomar istället för de planerade 25.

Fotnot: Pitebor på stan är ett projekt där föreningarna ska nattvandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om