Eriksson anser att lördagens artikel, om de 16 miljoner kronor som äldreboendena gått plus de senaste sju åren, är oansvarigt skriven och att siffrorna inte är satta i rätt sammanhang. Detta framgår i ett mejl till PT och på hennes blogg.
"Under den senaste sjuårsperioden har äldreomsorgens kostnader varit 2,5 miljarder kronor, och boendenas överskott har under denna period varit 16 miljoner kronor. Sett till verksamhetens samlade kostnader är överskottet minimalt", skriver Agnetha Eriksson.
Hushållning
Nämndsordföranden anser att boendena har visat prov på god ekonomisk hushållning.
"Äldreomsorgen kostar 1 miljon kronor om dagen, boendenas kostnader är 233 miljoner kronor på ett år. När tio boendechefer vid bokslutet summerar året har man fått över 0,89 procent av sin budget, 2,6 miljoner kronor (2009 års bokslut, PT:s anm)", skriver Eriksson.
Hon dementerar starkt, trots att PT aldrig påstått det, att kommunen omfördelar äldreomsorgens överskott till andra förvaltningar.
"Vid bokslutet har eventuella överskott tagit ut andra underskott inom socialnämnden, skriver Agnetha Eriksson.
Äldreomsorgschefen Gunnar Lindberg anser att omfördelningen av pengar inom nämnden är orättvis och att äldreboendena borde få spara eventuella överskott till följande år.
- När det handlar om så mycket pengar som i äldreomsorgens budget blir det alltid lite plus eller lite minus. Om vi gjort ett plus som är väldigt litet i procent, men en hel del i kronor så borde de gamla få behålla det, säger Lindberg.
Lindberg tycker att det är principiellt viktigt att boendena får behålla överskottet, men att huvudgrejen är en helt annan.
- Vi måste ha mer pengar varje år för att höja personaltätheten. Det handlar om mellan 50 och 100 miljoner per år för att få samma personalmängd som i början av 90-talet, säger äldreomsorgschefen.