Omsorgens kvalité kritiseras

Socialstyrelsen kritiserar Piteå kommuns resonemang om bemaningen på Mogården. Trots det avslutar myndigheten ärendet. Nämnden tar till sig kritiken och säger sig vara beredd fortsätta förbättringsarbetet utifrån ekonomiska ramar.

Boendechef Carina Lundberg (till höger) och hennes biträdande kollega Hanna Nordvall, upplever båda att den anmälan som skickats till Socialstyrelsen, tolkats felaktigt av media. "Den beskriver ett värsta scenario. Alla får duscha här", säger Hanna Nordvall.

Boendechef Carina Lundberg (till höger) och hennes biträdande kollega Hanna Nordvall, upplever båda att den anmälan som skickats till Socialstyrelsen, tolkats felaktigt av media. "Den beskriver ett värsta scenario. Alla får duscha här", säger Hanna Nordvall.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2012-02-04 06:00

De enda två avvikelser som finns noterade handlar om fem rum som inte hade hunnit bli städade och en blöt duschsele. Båda avvikelserna åtgärdades omgående.

Ansvariga politiker och tjänstemän ser positivt på Socialstyrelsens beslut att avsluta ärendet, trots att nämnden får hård kritik.

- Den kritiken omfattar situationen 2010. Vi har ju vidtagit ett flertal förändringar utifrån den kritik som då framfördes, säger Agnetha Eriksson (S) socialnämndens ordförande.

Hon får medhåll av kommunens socialchef Mikael Lekfalk.

- Socialstyrelsens beslut känns bra för oss. Vi har ett förändringsarbete som påbörjats och som kommer att fortgå, säger han.

Även han tolkar den kvalitetskritik som Socialstyrelsen riktar, som en kritik på hur förhållanden varit tidigare.

Kvalitetsansvarig
I dag kan socialförvaltningen exempelvis uppvisa en särskild controller, eller kvalitetsansvarig som inte gör annat än bevakar och följer upp eventuella avvikelser som rapporteras in från omsorgsboendena.

Något som även boendecheferna vid Mogården välkomnar.

- Det är jättebra med en sådan tjänst, säger bondechefen Carina Lundberg.

Mikael Lekfalk konstaterar samtidigt att kommunen måste vara tydligare när det gäller information och rutiner hur denna kvalitetsansvarige kan och ska nyttjas.

- Men det ingår också i det förbättringsarbete som vi har, säger han.

När det gäller bemanningssituation vid omsorgsboendena generellt så kommer inga nya förändringar att ske.

- Grundbemanningen i snitt sett till alla boenden är höjd från 0,75 till 0,8. Jag kan förstå att de ansvariga vid Mogården som tidigare haft högre siffra och nu har mindre känner av det, men det här är den verklighet vi lever i säger Agnetha Eriksson.

Ekonomiskt innebär varje hundradel en kostnad på 2,5 miljoner kronor. Här innebär det således en totalt ökad grundbemanning motsvarande 12,5 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om