Omsorgen satsar på heltider

Inom Kommunal är bilden av kvinnofällan cementerad. Nära hälften av fackets medlemmar i landet arbetar deltid. I Piteå är situationen bättre, främst då inom omsorgen.

"Klart att det finns löneskillnader, så har det alltid varit och kommer säkert att förbli", säger Agneta Nilsson, ordförande i sektion 4  i Piteå. (Arkivbild)

"Klart att det finns löneskillnader, så har det alltid varit och kommer säkert att förbli", säger Agneta Nilsson, ordförande i sektion 4 i Piteå. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ 2011-07-12 06:00

Det är hög tid att ta tag i frågan där rätten till heltid ska vara grunden och önskan om deltid en möjlighet.

Det anser Kommunal i Norrbotten som vill att länet ska bli en föregångare i Sverige (se artikel intill).

Skiljer sig
Bland Kommunals medlemmar i hela landet arbetar 48 procent deltid. Nio av tio är kvinnor.

Enligt Kommunal är deltiden av olika skäl självvald, men tolv procent av medlemmarna arbetar ofrivillig deltid.

Men Piteå skiljer sig från många andra kommuner, både i länet och i landet.

2006 togs nämligen ett fullmäktigebeslut där alla anställda inom de kommunala verksamheterna ska ha rätt till heltid, men också möjlighet till deltid.

- Det var ett jättebra beslut och i grunden en fantastisk inställning från arbetsgivarens sida, säger Agneta Nilsson, ordförande i sektion 4 i Piteå.

Löneskillnader
Men med tiden har hennes inställning till det hela förändrats en aning.

- Från början hade vi nog alla höga förväntningar till att Hel-Del som det kallas, var perfekt. Med tiden har vi också insett att det finns brister, säger Agneta Nilsson.

Hon syftar då främst till de löneskillnader som gäller när det kommer till manliga jämfört med kvinnliga medarbetare.

- Klart att det finns löneskillnader, så har det alltid varit och kommer säkert att förbli. Men på den manliga sidan har det alltid varit självklart med heltider.

- Det borde vara självskrivet att kvinnor ska kunna ha heltid på samma premisser som männen, anser Nilsson.

Hon konstaterar också att det rent allmänt råder löneskillnader när det handlar om jämförelser kvinnor och män.

Samtidigt konstaterar Agneta Nilsson att Kommunal har hittat en modell som i samband med lönerevisioner gynnat kvinnorna eller i varje fall inte missgynnat dem mer, jämfört med andra avtalsområden.

- Medan andra områden i den kommunala sektorn har fått löneökningar i procent har vi fått ökningen i kronor i stället, berättar Agneta Nilsson.

I många stycken en fördel, bedömer hon.

- Det är lättare se i utfallet var vi hamnar i förhållande till andra grupper, säger sektionsordförande Nilsson.

"Bromsar utvecklingen"
Precis som kommunals kartläggning antyder, anser Agneta Nilsson att heltidsrättigheten borde vara införd på samtliga kommunala förvaltningar.

- Visst är det så. Att upplåta till förvaltningarna att själva fatta beslut om eller när denna självklara rättighet ska genomföras, bromsar utvecklingen totalt sett.

- Det i sig är ju grunden till kvinnofällan, hävdar Agneta Nilsson.

I Älvsbyn finns inget politiskt beslut om att rätten till heltider ska omfatta alla kommunanställda. Det finns emellertid ett politiskt beslut sedan 2005 att anställda inom den kommunala hemtjänsten äger en heltid i grunden, med möjlighet till deltid.

I Arvidsjaur finns sedan årsskiftet ett politiskt beslut om rätt till heltid för anställda inom kommunens socialförvaltning. Beslutet omfattar bara socialförvaltningen, men diskussion förs även om införande inom barn- och utbildningsförvaltning.

För Arjeplogs del verkar resan vara längre. Där finns mål uppsatta att kommunen ska verka för heltider. Några politiska beslut eller ambitioner finns inte heller direkt uttalade, enligt den kartläggning som Kommunal Norrbotten genomfört.

FAKTA Hel-Del i Piteå

I Piteå kommun beslutade kommunfullmäktige 2006 att alla anställda inom de kommunala verksamheterna ska ha rätt till heltid, men också möjlighet till deltid för den som vill.

Lokalt går det under benämningen Hel-Del.

Implementeringen av heltider påbörjades 2002 inom socialförvaltningen och är infört inom alla enheter där.

Kommunal har lokalt drivit frågan mot politiken med viss framgång.

Trots att det finns ett politiskt beslut om heltid för alla anställda har respektive förvaltning själva rätten att besluta om de ska införa rätt till heltid eller inte för sina anställda.

I dag är det endast socialförvaltningen som infört heltider för all tillsvidareanställd personal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om