Videon är inte längre tillgänglig
Bredviksbergets Avfallsanläggning utanför Öjebyn håller just nu kvällsöppet för att villaägare enkelt ska kunna komma dit med sitt trädgårdsavfall.Men många orkar inte ta sig dit, utan dumpar istället löv, grenar och annat avfall ute i det fria på kommunens mark istället. Med på köpet följer också ofta så småningom bland annat: Plastsäckar, betongmassor, däck och uttjänade vitvaror.
Tore Sundström, trädgårdsingenjör, på parkförvaltningen på Piteå kommun uppskattar att det finns minst 150 större eller mindre olagliga soptippar runt om i kommunen. Svartudden är ett problemområde, men soptippar som förstör naturen finns också i Hortlax, Bergsviken, Munksund, Öjebyn, Rosvik samt på en rad andra platser. Med andra ord - precis överallt!
- Soptipparna blir allt fler och allt större, situationen är bedrövlig, säger Sundström som tror att det ökade trädgårdsintresset kan vara en bakomliggande orsak.
- Sedan upplever jag att många är egoistiska. Det viktigaste är att få bort skräpet från den egna tomten, sedan bryr man sig inte alls om vart det hamnar någonstans. Man kan tycka att om man är trädgårdsintresserad så vore det bättre att skaffa sig en egen kompost hemma på tomten, säger Tore Sundström och som också menar att en kvarterskompost kan vara en lösning (något som PT berättat om tidigare).
Kvällsöppet
Han förundras och upprörs också över att folk inte orkar ta sig bort till Bredviksberget med sitt trädgårdsavfall eller annat skräp.
- Det är ju en mycket fin anläggning, väldigt bra ordnad och med hjälpsam personal. Dessutom håller man som sagt kvällsöppet. Nej, jag tycker inte att det finns några ursäkter för att inte åka dit!
Trädgårdsavfallet i naturen låter kommunen till stor del ligga kvar, men vitvaror och annat som är rent skadligt för naturen tar parkens personal om och för till Bredviksberget. Något som kostar både tid och pengar.
Sundström visar PT flera olika olagliga soptippar. En av dem finns i ett villakvarter intill Järnvägsgatan (Munksund) där ett nytt område med tallar planterats. En skylt med budskapet att här inte får kastas skräp eller annat avfall ignoreras totalt.
- Det är väldigt fin skog som planterats, ska vi komma åt trädgårdsavfallet så måste vi avverka helt enkelt, vilket vore synd. Intill finns också en lekpark, så det här känns inte bra på något sätt, säger Sundström.
Han berättar att det också blir allt vanligare att folk rent sonika kapar ner träd och jämnar ut med en traktor för att få bättre plats för sitt skräp. Bland annat har detta skett i Storfors - nu når skräpet nästan ända ner till Arvidsjaurvägen.
Dyra nota
Tore Sundström menar att han kan förstå att när olagliga tippar blir så stora som den i Storfors så tror kanske en del att detta är en "laglig plats" att dumpa sitt skräp på.
- Men det är alltid någon som är först ut med att dumpa sitt skräp någonstans. Det är det främst det beteendet som vi måste få stopp på.
För några år sedan togs tre soptippar bort i Öjebyn, något som kostade kommunen runt 50 000 kronor. Nu är två av dem tillbaka igen, varav en alldels intill natursköna Piteälven.
- Vi har inga extra resurser att få bort alla dessa soptippar, man får helt enkelt hoppas på en attitydförändring. Att människor får sig en tankeställare!