Videon är inte längre tillgänglig
Det har blivit allt vanligare att kvinnor startar eget. Under 2011 startade 78 kvinnor i Piteå företag. Från januari till augusti i år har 92 kvinnor blivit egenföretagare. Fortsätter ökningen i samma takt resten av året blir det nästan en fördubbling i jämförelse med 2011.
- Det är helt riktigt att kvinnors företagande ökar, vi har en rejäl ökning under årets första åtta månader i förhållande till i fjol, säger Karin Lagesen.
Hon jobbar på Start företagarcentrum och entreprenörskap. Ett projekt som finansieras av EU:s regionala fond och drivs av Piteå kommun, Skellefteå kommun, länsstyrelsen i Norrbotten och Region Västerbotten.
- Tittar man i backspegeln har männen stått för 70 procent av nyföretagandet och kvinnorna för 30 procent och det har sett ganska likt ut i hela landet. Men vi har sett ett trendskifte, speciellt under de senaste åren, säger Ulf Fjällström som arbetar inom samma projekt.
"Andra faktorer"
Start företagarcentrum och entreprenörskap ger rådgivning och stöd till alla som vill starta företag. Ulf Fjällström kan se en stor skillnad mellan kvinnor och män när det handlar om att våga ta språnget.
- Generellt sett vill kvinnor ha mer kött på benen, de har en lite längre startsträcka. Det handlar inte om att de inte har lika mycket driv eller en sämre idé, snarare tvärtom men de vill ta in alla aspekter innan de bestämmer sig.
- Kvinnor vill ofta väga in andra faktorer - familj, barn och annat i livet - innan de känner att det är säkert att starta företag, säger Karin Lagesen.
Vad ökningen beror på har varken Lagesen eller Fjällström något svar på.
- Det är nog ingen enskild faktor, det är nog många små, säger Ulf Fjällström.
Ingen kvinnofråga
Även statistik för riket visar att ökningen av kvinnors företag är procentuellt större än mäns. Vart tredje nytt företag i Norrbotten drivs i dag av en kvinna. Länsstyrelsen deltar i det nationella programmet Främja kvinnors företagande.
- Det verkar vara en fråga om självständighet. Kvinnor vill själva kunna styra över sitt arbete och sin vardag, säger Monica Lejon, som arbetar med programmet vid länsstyrelsen.
En viktig del av programmet är att hjälpa kvinnor att expandera sina företag, att exempelvis gå från att driva sitt företag på deltid till att bli heltidsföretagare.
- Vi har kunnat se att kvinnor anställer fler och därmed expanderar.
Monika Lejon menar att kvinnors företagande inte är en kvinnofråga.
- Det gynnar tillväxt och utveckling i hela länet, säger hon.