År 2010 hade Norrbotten en möjlig donator som gick till donation. 2011 var det fem donatorer.
- Det var nog mer slumpen att vi nådde en topp i fjol. Vi skickar i princip alla patienter med skallskador till Umeå och då blir de inte donatorer hos oss, säger Katarina Lindgren, donationsansvarig vid Piteå älvdals och Sunderby sjukhus.
"80 procent vill donera"
Av de cirka 100 000 människor som dör varje år i Sverige är de få som kan bli donatorer. Av ungefär 250 avlidna personer som skulle passa medicinskt som donatorer är det bara mellan 130-150 stycken som blir det.
- Man måste dö i respirator och förklaras hjärndöd för att bli aktuell som donator. Det är en försvinnande liten del som har möjlighet så därför är det viktigt att ta hand om de som vill.
Ungefär 800 personer väntar på ett nytt organ just nu. Och trots att 80 procent av Sveriges befolkning är villiga att donera sina organ är det bara 1,5 miljoner som anmält sig till donationsregistret.
Svårt för en anhörig
Det finns tre sätt att anmäla sig som donator. Antingen genom att fylla i ett donationskort på Apoteket, informera sina närstående eller anmäla sig till donationsregistret.
Har man exempelvis sagt ja i registret men säger dagen efter att man inte vill till sina anhöriga, så gäller det sistnämnda.
- Vi pratar alltid med de anhöriga även om det står att man vill donera i registret. Har man aldrig pratat om det är det svårt för de anhöriga att ta ett beslut i frågan. Men det finns ingen anledning till att inte ta ställning, säger Katarina Lindgren.
Mellan den 8 och 14 oktober uppmärksammas behovet av organdonatorer genom en donationsvecka i Norrbotten som anordnas för tredje året i rad av Socialstyrelsen.