Det är SCB:s statistik för 2012 som visar att leveranserna av fordonsgas uppgick till närmare 140 miljoner normalkubikmeter i hela landet.
Det är en ökning totalt sett med 15 procent jämfört med föregående år. Siffran motsvarar 1 425 gigawattimmar, GWh.
I Infjärden
I Norrbotten fördubblades alltså försäljningen av fordonsgas och i framtiden kan det komma att handla om ännu mer. Det finns nämligen långt gångna planer på att bygga en produktionsanläggning i Piteå.
- Det stämmer. 17 jordbrukare i Infjärden har bildat ett gemensamt aktiebolag. De ser samtliga ett alternativ att få avsättning för de rester de får från grödor och gödsel, berättar Lars Sandström som fungerar som koordinator eller projektledare för utveckling av biogasanvändning i Norrbotten och Västerbotten.
Sandström konstaterar att utvecklingen när det gäller produktion och användning av biogas i de två norrlänen ökade rejält.
- Både i Skellefteå och i Boden drivs kommunala fordon med biogas, säger Sandström.
Ytterligare steg är på väg att tas. I Luleå är exempelvis ansvariga på väg att inleda upphandling för en produktionsanläggning.
- Tanken där är bland annat att kunna nyttja biogasen i lokaltrafiken, säger han.
I Piteå kan som sagt var en produktionsanläggning stå klar om två år.
- I slutet av 2015 om allt går enligt planerna. När allt är utrett brukar det gå snabbt, förtydligar Lars Sandström.
Miljömål
Visserligen finns i dagsläget inga konkreta kunder i kommunen för biogasanvändning, men projektledaren tror inte heller det ska vara några större problem.
- Det finns ju uttalade miljömål att så långt som möjligt komma från den fossila bränsleanvändningen. Piteå kommun har all möjlighet att nyttja biogas i sina servicefordon. Detsamma gäller för lokaltrafiken och privata brukare, konstaterar Lars Sandström.
Exakt var en produktionsanläggning kan komma att byggas är inte bestämt.
- I dagsläget finns två potentiella tomter. Dels en intill OKQ8 på Degeränget, dels en intill Räddningstjänstens fastighet, säger Lars Sandström.