Trots att ohälsotalet fortsatt att minska i landets samtliga län under 2010, är siffrorna ändå oroväckande höga.
I Norrbottens län ligger siffran på 35,9 dagar, högst i hela landet tillsammans med Jämtlands län, 35,3.
- Det finns flera faktorer som sammantaget placerar Norrbotten högt, säger Mathias Johansson, analytiker vid Försäkringskassan i Stockholm.
- Bland annat åldersstrukturen som visar att Norrbotten skiljer sig från riket och det här är något som kan sägas vara gemensamt för de nordliga länen.
Lång tid förändra
Mathias Johansson förklarar vidare att ohälsotalen även inkluderar personer med sjukersättningar.
- Därför tar det också tid att förändra siffrorna eftersom dessa ersättningar både är historiska och liksom följer med i kappsäcken över en lång tid.
Om bara siffrorna för sjukskrivningar skulle finnas med i bilden, ja, då skulle även ohälsotalet för Norrbotten vara lägre.
- Fortfarande högt, men betydligt lägre än vad som redovisas, säger Mathias Johansson.
Stockholm och
Halland lägst
Norrbottens och Jämtlands ohälsotal kan jämföras med Stockholms och Hallands län som har de absolut lägsta siffrorna med 24,7 respektive 26,7 dagar.
Den största minskningen ses i Uppsalas län där ohälsotalet nu är 27,2, en minskning med 3,8 dagar under 2010 eller 12,1 procent.
Kvinnor sjukare
Notabelt är att kvinnorna är gruppen som fortsätter att svara för de högsta siffrorna, 34,9 dagar jämfört med männens 24,2, men här blir skillnaden långsamt mindre.
Under 2010 fick 14 121 personer sjuk- och aktivitetsersättning, 6 920 kvinnor och 7 211 män. Det är 36,5 procent färre än under 2009.