Nyttiga skolstarts-snacks

Vi känner alla igen det, det börjar gå mot eftermiddag och energin är låg. Men istället för att räcka dig efter en kaka så kan du ta en hemmagjord müsli-bar full med nyttiga fibrer och naturliga ingredienser.

Foto:

PITEÅ 2012-08-24 06:00

Super mumsiga och fyllda med nyttigheter, smakar ändå som fika men med lite mer substans. Perfekta att slänga ner i väskan och ha till de där sega eftermiddagarna.

Bas: Två mosade bananer, en tesked honung och en dl jordnötssmör
Innehåll: 2-3 dl havregryn, diverse nötter, frön, torkad frukt och mörk choklad.

Basen är viktigast för det får kakorna att hålla ihop men vad som ska vara i kan man anpassa efter personlig smak.

Mosa bananen och blanda i jordnötssmöret. För nötallergiker kan man ta mer honung och banan men den blir mycket sötare då.

Man kan göra roliga kombinationer som mörk choklad och tranbär eller lite mer tropisk med macadamianötter och mango.

Ett tips är att ju mörkare choklad du har desto mindre behöver du och nyttigare blir det.

Ha en skål med det geggiga och en annan skål med det torra.

Blanda sedan ihop allt och det ska vara ganska fast, tänk att du skulle kunna rulla små "kluttar" av smeten för hand. Fyll på med torra/ blöta ingredienser tills texturen är bra.

Lägg ut det i en panna och tryck till så att ytan och kanterna blir jämna.

Jag hade det på 170grader i cirka 20 minuter men det kan vara bra att kolla till med jämna mellanrum.

Jag paketerade dem i plastfolie och fryste in dem så det skulle gå fort att ta med.

De tinar otroligt fort av sig själva och är ett bra mellanmål. Det bästa är nog att de inte har några skumma ingredienser som de färdigpackade brukar ha.

Hur gott som helst!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om