Nytt skyddat boende för kvinnor och barn öppnar inom kort

En ny öppen mottagning samt möjlighet till skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och barn öppnar inom kort i Luleå. Det är Luleå, Boden och Piteå kommun som gått samman och verksamheten riktar sig till invånarna i alla tre kommunerna.

PITEÅ 2011-09-07 06:00

Det är länsstyrelsen som beviljat Luleå kommun 1 250 000 kronor för att utveckla satsningen. Medsökande är också Piteå och Bodens kommuner. Den första oktober ska verksamheten starta och sedan drivas gemensamt av de tre kommunerna.

På den öppna mottagningen ska kvinnor och barn erbjudas stöd, råd och behandling, verksamheten ska också fungera som ett kunskaps- och informationscentrum som kan ge råd både till allmänheten och till yrkespersoner som ställs inför de här frågorna i jobbet.

Alla rätt till stöd
Den 1 juli 2007 skärptes socialtjänstlagen och sedan dess är kommunerna ansvariga för att det ska finnas stöd för kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer och för barn som bevittnar våld.

Genom projektet Samverkan mot våld har därför sedan ett halvår tillbaka kommunerna, landstinget och polisen i Norrbotten satt igång ett projekt i syfte att förbättra just detta stöd.

- Alla som behöver hjälp ska få det, säger Annika Stävenborg Vennberg, projektledare, som menar att ett sätt för kommunerna i Norrbotten att leva upp till det kravet är just att gå samman som Piteå, Boden och Luleå gjort i det här fallet.

- Kommunerna kompletterar det stöd som redan finns genom kvinnojourerna, säger Annika Stävenborg Vennberg som menar att det stöd som våldsutsatta kvinnor i Norrbotten kan få i dag varierar väldigt mycket. I vissa kommuner fungerar det bra, i andra mindre bra.

Samordna insatserna
Under sensommaren lämnade projektet ett utkast till beslutsfattarna på hur arbetet mot våld i nära relationer både kan förbättras och utvecklas i länet.

När projekttiden löper ut om ett halvår ska det finnas ett svar på hur kommunerna, polisen, åklagarmyndigheten och landstinget gemensamt ska kunna jobba med frågorna.

I Piteå har man bland annat startat en samrådsgrupp med olika myndigheter för att bättre kunna samordna de första insatserna vid misstanken om att ett barn utsatts för våld och/eller sexuella övergrepp. Man har också som ambition att strukturera upp samarbetet mellan polisen och socialtjänsten vid polisanmälan om våld i nära relationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om