Socialnämnden fattade beslutet om att säga upp avtalet från och med 1 juli 2012 eftersom standarden inte höll, det rådde brister i tillsynen samt att grannarna uttryckte ett starkt missnöje mot boendet. Piteå kommun inledde ett arbete i början av året för att hitta en ny boendelösning.
- Jag lade fram ett förslag i våras men det blev inget av den. Nu ligger boendefrågan hos kommunfullmäktige, det är upp till dem, säger Greger Pettersson, verksamhetsområdeschef Psykosocialt stöd till vuxna.
Förslaget gällde då en ny barack, vilket skulle innebära en ny boendeplats, för en kostnad runt 400 000 kronor per år inräknat med vatten och tillsyn eftersom risken finns för skadegörelse.
Ingen ny barack
- Just nu finns det inget annat alternativ. Det är ingen lösning att de bor kvar på Ankaret, inte genom socialnämnden i alla fall. Om Christer Nyman vill fortsätta att driva det själv kan han såklart göra det, säger Greger Pettersson.
Ankaret har fyra platser tillgängliga på boendet men hur många missbrukare som bor där i dag vill Christer Nyman inte uttala sig om. De pengarna, 360 000 kronor, som Piteå kommun har bidragit med upphörde att gälla i månadsskiftet.
- De som bor här agerar inte snabbt, de måste själva kontakta socialnämnden och lösa situationen, säger Christer Nyman.
Kostnaden är 80 kronor per enkelrum och natt men det är inte alla som har ekonomi för att kunna bo kvar på Ankaret. En del har egen inkomst, i form av sjukersättning.
- Jag kan ju inte bara kasta ut dem. Men det är inget bestämt ännu, betalar de så kan de bo kvar. Mest troligt får jag inga pengar från kommunen, säger Christer Nyman, som även kan tänka sig att hyra ut till studenter eller andra som är i behov av boende.
Frågan ligger som sagt inte hos socialnämnden längre utan en speciell arbetsgrupp på en politisk nivå. Men där är ännu inget beslut fattat.