Ny plattform för framtidens energi

Acusticum i Piteå beskrivs som ett lysande exempel när det handlar om hur forskning, innovation och företagande lyckats. Nu tar kommunen sats för att skapa en ny arena där förnyelsebar energi är kärnan för utvecklingen.

Projektledare Anna Mård, konstaterar att samarbetet med universitet och högskolor i Norrbotten och Västerbotten är viktiga ingredienser i det nya arenaprojektet. På bilden ses även Lars Albinsson och Ulf Hedman (till vänster) chef för samhällsbyggnadsenheten vid Piteå kommun.

Projektledare Anna Mård, konstaterar att samarbetet med universitet och högskolor i Norrbotten och Västerbotten är viktiga ingredienser i det nya arenaprojektet. På bilden ses även Lars Albinsson och Ulf Hedman (till vänster) chef för samhällsbyggnadsenheten vid Piteå kommun.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ 2011-10-20 06:00

Det är ingen nyhet precis att det i Piteå forskats och forskas brett när det handlar om förnyelsebar energi.

Konkret i form av svartlut och talldiesel genom Solander Science Park.

- Men nu vill vi utveckla det här ännu mer, säger Ulf Hedman chef för Piteå kommuns nya samhällsbyggnadsenhet och delaktig i det arenaprojekt den nu drar igång och som syftar till att skapa ett centrum där framtidens energifrågor ligger i fokus.

Stadsflytt
Inledningsvis sker detta i form av ett antal seminarier där ett hundratal företag bjudits in att delta. Det första hölls på onsdagen på Storstrand i Öjebyn, dit ett 70-tal företagsrepresentanter sökt sig.

Huvudföreläsare vid seminariet var Lars Albinsson, organisationsledare för innovationsprocesser. Albinsson har erfarenhet i ämnet, han har tidigare lett det gigantiska visionsarbetet för det nya Gällivare och stadsflytten av Kiruna.

- Många pekar på att det finns hög energiteknisk kompetens här i Piteå. Det handlar nu om att dra större nytta av den, få större utväxling av kunskapen, säger han.

Han lyfter flera gånger fram Piteå som smått unikt när det handlar om att dra nytta av kompetensen.

- Det finns studier som visar att det inte är någon skillnad i tillväxten bland företag som är involverade i så kallade Science Parks och de som står utanför. Här skiljer sig Solander Science Park sig från mängden, hävdar han.

Svag koppling
- Här är den större, säger han.

Problemet enligt hans sätt att se det är att på andra platser är kopplingen mellan forskning och industrier svag.

- Så är det inte i Piteå, konstaterar han och syftar närmast på kopplingen Smurfit Kappa och ETC.

Utifrån det faktum att drygt 200 miljarder kommer att investeras i olika projekt i länet de närmaste åren, vill därför Piteå kommun att utvecklingsembryot ska växa ytterligare.

- Det har redan börjat. Nu vill vi utvidga det regionala perspektivet, säger Ulf Hedman.

Han ser inget motsägelsefullt att exempelvis små inlandskommuner som Arjeplog och Pajala, med biltester och gruvnäring, ska kunna dra fördelar av energiteknisk forskning.

- Precis som forskning kring vindkraft, biogas och forskning kring elbilar kan ha stor betydelse för dessa regioner, säger Hedman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om