Ny modell ska förbättra föräldramöten i skolan

Gemensamma diskussioner om elevernas vardag istället för bara praktisk information om tider och scheman. Tre rektorsområden i Piteå kommun har tagit fram en guide för hur framtidens föräldramöten ska genomföras. Först ut med den nya modellen är Solanderskolan.

Peter Dawidson, rektor för högstadiet på Solanderskolan, hoppas på föräldramöten som ska genomsyras av gemensamma diskussioner och funderingar kring barnens och elevernas vardag.

Peter Dawidson, rektor för högstadiet på Solanderskolan, hoppas på föräldramöten som ska genomsyras av gemensamma diskussioner och funderingar kring barnens och elevernas vardag.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ 2011-05-04 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Det är rektorsområdena Solander, Björklunda och Kullen som tagit fram en guide för hur man vill att framtidens föräldramöten ska genomföras. Guiden sträcker sig från sexårsverksamheten och hela vägen fram till årskurs nio.

- De föräldramöten som hålls i förskolan och skolan tenderar ofta att bli mer som ett informationsmöte från skolans sida där tider, schema och andra praktiska ting presenteras. Ett syfte med vår föräldramötesguide är att låta föräldramötena genomsyras av gemensamma diskussioner och funderingar kring barnens och elevernas vardag, säger Peter Dawidson, rektor på Solanderskolan.

Tanken är att det på föräldramötena ska föras fram tankar och åsikter som både kan stärka föräldragruppen och på sikt också förbättra elevernas studieresultat.

Och Solanderskolan är först ut med den nya modellen:

- Från lärarhåll känns det bra att ha något att luta sin mot och att det finns en röd tråd genom hela skoltiden, från förskoleklass till högstadiet. Och från föräldrahåll har vi fått positiva kommentarer både på innehåll och upplägg för diskussioner, säger Erik Jonsson, också rektor på skolan.

Viktigt med samarbete
I föräldramötesguiden betonar man hur stor betydelse ett gott samarbete mellan förskola/skola och hem har när det gäller elevernas bästa. Och att det här samarbetet kan se ut och ske på olika sätt, genom utvecklingssamtal, kontinuerlig kontakt genom samtal, veckobrev, mail och föräldramöten.

Tidigare hade man ett föräldramöte per läsår på skolan. Nu har man det dubbla - ett per termin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om