Tävlingen är ett initiativ från Skellefteå kommuns Måltidsenhet, vars måltidschef Peter Lundmark berättar om syftet:
- Vi vill göra den norrländska skolmaten till Sveriges och världens bästa. En sådan här tävling är ett steg i att lyfta fram, bevara och utveckla norrländsk matkultur.
Två recept var
Peter Lundmark tror att utmaningen mellan restaurangutbildningarna engagerar den nya generationen norrländska kockar i en verksamhet som ständigt behöver förbättras.
De deltagande restaurangutbildningarna ska lämna in minst två recept vardera senast 1 juni. Nomineringsjuryn, bestående av respektive kommuns kostchefer, utser under nästa vecka ett recept från varje skola som går vidare till final.
Camilla Grankvist, lärare på Strömbackaskolans restaurangutbildning i Piteå, tror att tävlingen kan lyfta både enskilda elever och hela utbildningen.
- De som tävlar från Strömbackaskolan går ut sitt första år nu i vår, det här är en utmaning för dem. Men de är positiva och tycker att det är spännande. Vi ställer upp med tre bidrag, säger hon.
De nominerade recepten, som annonseras 7 juni, ska tillagas och serveras av de tävlande i en rafflande final på Matfesten i Skellefteå den 30 augusti. Där består juryn av rikskände kocken Leif Mannerström, Annika Unt Widell från Skolmatens Vänner samt kostcheferna från respektive kommun.